Az epres desszerteknek nem lehet ellenállni, és nem is kell sok eper és bonyolult receptúra egy könnyű, isteni, csupa eper édességhez. 4 alapanyag, pár perc tényleges munka és kis türelem, míg a hűtőben tökéletes pohárkrém vagy torta lesz belőle.
Gyerekjáték elkészíteni, tényleg kezdők is kipróbálhatják ezt az elképesztően egyszerű, pillekönnyű eperhabos desszertet. Gluténmentes, laktózmentes, eper, tojássárga, cukor kell csak hozzá a zselésítő anyag mellett, ami lehet sima zselatinlap vagy agar-agar is. Ízlés szerint egy kis vanília-kivonat vagy illatos alkohol is illik hozzá, de rétegezhetjük babapiskótával vagy keksszel is, hogy még izgalmasabb legyen ez a végtelenül egyszerű és nagyszerű tavaszi finomság.
Önmagában pohárkrémnek is nagyszerű, de egy kis kekszes vagy piskótás alapra öntve tortaként is remekel, ahogy a recept alatti videóból is kiderül. Bár nyers tojás is kerül bele, szalmonellamentes, mert a forró cukorsziruppal a tojássárga sterilizálódik: szuper megoldás a krémességre és a fertőzésveszélyre ez a technika!
Pillekönnyű eperhab
Hozzávalók:
Elkészítés: A zselatinlapokat vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak.
A cukrot egy kis forralóba öntjük, hozzáadunk 1/2 dl vizet, felforraljuk, és pár perc alatt szirupot főzünk belőle.
Közben az epret megtisztítjuk, és összeturmixoljuk.
A tojássárgákat keverőtálba öntjük, elkezdjük habverővel felverni, közben a forró cukorszirupot folyamatosan, lassan hozzáöntjük. Addig verjük, míg egészen kifehéredik, könnyű és habos lesz.
Az eperpürét egy kis lábosba öntjük, felforraljuk, majd a kinyomkodott zselatint hozzáadjuk, és addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad. (Ha agar-agart használunk, azt már a legelején, még a hideg püréhez adjuk, és azzal forraljuk fel.)
A cukros tojáshabhoz öntjük szép fokozatosan, apránként, folyamatos habverés mellett az eperpürét, így egy könnyű habot kapunk. A krémet poharakba is eloszthatjuk és magában kínálhatjuk, de tortát is készíthetünk belőle. Ehhez egy kapcsos tortaforma aljába piskótát lerakosgatunk, majd ráöntjük a könnyű eperhabot, elsimítjuk, és 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük, hogy kellően megdermedjen és szeletelhető legyen a hab.
Tálalás előtt a peremet eltávolítjuk, és a torta oldalát és tetejét ízlés szerint eperszeletekkel díszítjük.