Mi lehetne édesebb vallomás egy csokitortánál? Talán csak egy epres csokitorta, amit szív alakú formában sütünk. Nem bonyolult, viszont nagyon finom, igazi klasszikus csokitorta
Hogy mitől klasszikus egy csokitorta? Attól, hogy egy békebeli vajas-kakaós piskóta az alapja, amihez a legegyszerűbb, de legfinomabb tejszínes csokikrém társul. A vajjal gazdagított piskóta azért is szerencsés, mert nagyon finom puha, egyáltalán nem morzsálódik, nem száraz és nem is szárad ki.
A torta belsejébe most eperlekvár került, a tetejére pedig friss eper, de akár más dzsemmel is készíthető, vagy megtölthető csokikrémmel, gesztenyés, narancsos krémmel, édes mascarponekrémmel vagy akár vaníliás tejszínhabbal is – ehhez a puha csokis piskótához nagyon sok ízvilág passzol. Szabad bátran variálni, elrontani nem lehet!
Epres csokitorta
Hozzávalók:
A piskótához:
A töltelékhez:
A csokimázhoz:
Valamint:
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákhoz adjuk a cukrot és a puha vajat, és jó krémessé, habossá verjük. Hozzászitáljuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, ezzel is simára keverjük, majd 2-3 evőkanál habbal meglazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk az összes tojáshabot.
Egy szív alakú sütőformát kikenünk és lisztezünk, belesimítjuk a piskótatésztát, és 180 fokos sütőbe tolva kb. 30 perc alatt – tűpróba! – megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, amikor langyos, kiborítjuk a formából, és teljesen kihűtjük.
Közben a csokimázhoz a tejszínt a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a kakaóport, és addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad. Hagyjuk hűlni és sűrűsödni.
A kihűlt piskótát lapjában félbevágjuk, megtöltjük, vagyis megkenjük eperlekvárral az alsó lapot, majd ráhelyezzük a felső lapot, finoman lenyomkodjuk. Bevonjuk a csokimázzal, majd hűtőbe tesszük néhány órára, hogy a csoki megdermedjen.
Tálalás előtt félbevágott eperszemekkel díszítjük.