Írd be, mit keresel:

Epres csokitorta, a legédesebb vallomás

Mi lehetne édesebb vallomás egy csokitortánál? Talán csak egy epres csokitorta, amit szív alakú formában sütünk. Nem bonyolult, viszont nagyon finom, igazi klasszikus csokitorta

Cookta - 2017.05.06.
Epres csokitorta, a legédesebb vallomás

Hogy mitől klasszikus egy csokitorta? Attól, hogy egy békebeli vajas-kakaós piskóta az alapja, amihez a legegyszerűbb, de legfinomabb tejszínes csokikrém társul. A vajjal gazdagított piskóta azért is szerencsés, mert nagyon finom puha, egyáltalán nem morzsálódik, nem száraz és nem is szárad ki. 

A torta belsejébe most eperlekvár került, a tetejére pedig friss eper, de akár más dzsemmel is készíthető, vagy megtölthető csokikrémmel, gesztenyés, narancsos krémmel, édes mascarponekrémmel vagy akár vaníliás tejszínhabbal is – ehhez a puha csokis piskótához nagyon sok ízvilág passzol. Szabad bátran variálni, elrontani nem lehet!

Epres csokitorta

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg lágy vaj
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg eperlekvár

A csokimázhoz:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kakaópor

Valamint:

  • 10 dkg eper

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákhoz adjuk a cukrot és a puha vajat, és jó krémessé, habossá verjük. Hozzászitáljuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, ezzel is simára keverjük, majd 2-3 evőkanál habbal meglazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk az összes tojáshabot.

Egy szív alakú sütőformát kikenünk és lisztezünk, belesimítjuk a piskótatésztát, és 180 fokos sütőbe tolva kb. 30 perc alatt – tűpróba! – megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, amikor langyos, kiborítjuk a formából, és teljesen kihűtjük.

Közben a csokimázhoz a tejszínt a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a kakaóport, és addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad. Hagyjuk hűlni és sűrűsödni.

A kihűlt piskótát lapjában félbevágjuk, megtöltjük, vagyis megkenjük eperlekvárral az alsó lapot, majd ráhelyezzük a felső lapot, finoman lenyomkodjuk. Bevonjuk a csokimázzal, majd hűtőbe tesszük néhány órára, hogy a csoki megdermedjen.

Tálalás előtt félbevágott eperszemekkel díszítjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.