A szabadtéri, faszénparázs fölötti grillezés kétségtelenül az egyik legjobb dolog, egyszerre buli és együttlét, aminek tárgya és végeredménye nem mellesleg az isteni kaja. De nincs mindig kerti parti (sajnos), a grillezett húsokról, zöldségekről viszont nehéz lenne lemondani. Szerencsére nem is kell, érdemes beszerezni egy grill serpenyőt!
Természetesen nem ugyanaz az élmény, de nagyon jól használható, és igenis megadja a grill ételek illúzióját, és valljuk be, hogy szaladósabb napokon úgysem raknánk tüzet a kertben, hogy 1-2 szelet húst grillezzünk. A serpenyő viszont nagyon jó, egészségesen süthetünk benne mindenféle pácolt húst, zöldséget, halat, gyorsan készen van, és nem mellesleg zsiradék nélkül sütöttünk.
Aki szeretne grill serpenyőt beszerezni, annak az öntöttvas változatokat ajánljuk. Ezek jó nehezek, de úgysem palacsintát akarunk dobálni bennük… Az öntöttvas lényege, hogy nagyon át tud forrósodni, és zsiradék nélkül tudunk sütni benne. Szárazon kell felforrósítani, majd a bepácolt húst, halat, zöldséget a rácsozott serpenyőbe tenni. Először odaragad a felülethez, de hamarosan – ahogy sül – elengedi a fém az ételt, pontosabban az étel a serpenyőt, és ekkor már jó esetben meg is lehet fordítani, készre sütni. Fontos tudnivaló az is, hogy a tiszításhoz nem kell és nem is szabad mosószert és dörzsis felületet használni. Használat után egyszerűen feltöltjük vízzel, felforrósítjuk, így minden lerakódás, letapadás, zsiradék feloldódik. A vizet csak ki kell önteni, és egy konyhai papírtörlővel szárazra törölni.
Citromos-rozmaringos grillezett csirkemell
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk, egy tálba tesszük. Fél citrom levével és az olívaolajjal meglocsoljuk, finoman sózzuk, meghintjük az őrölt korianderrel, majd összeforgatjuk, hogy mindenből mindenhova jusson. 25-30 percet pihentetjük.
Közben a maradék fél citromot vékonyan felkarikázzuk, a rozmaringot összetépkedjük, valamint köretet is készíthetünk a csirkemellhez, mert a hús gyorsan átsül majd. Ez lehet egy szép saláta, de akár párolt zöldség, ki mit szeret…
A grill serpenyőt szárazon jól felforrósítjuk, beletesszük a csirkemelleket és a citromkarikákat, majd megszórjuk a rozmaringgal, és kb 5 percig sütjük, majd csipesszel vagy két villával – de semmiképpen nem a húsba beleszúrva, mert akkor kifolyik a finom szaftja! – megfordítjuk, színes borsot őrölünk rá, ha szeretnénk, egy kis csilipaprikát és pár szem koktélparadicsomot dobhatunk mellé, mert ezek jó kísérői lehetnek a tányéron, és ezt az oldalát is 4-5 percig sütjük. A tüzet elzárjuk, és alufóliát terítünk a serpenyőre, így saját gőzében még párolódik, befelé még sül egy kicsit, így lesz nagyon finom omlós a csirkemell.
Öt perc gőzben párolódás elég is, a fóliát levesszük, ízlés szerint szeletelve vagy egészben tálaljuk a közben elkészített körettel.