Spárgaszezonban nem bírok magammal, és amibe csak lehet, belecsempészem kedvenc zöldségemet. Még a pizzát is ezzel pakoltam meg, ráadásul a klasszikus pizzaszószt is egy kicsit átalakítottam, és szerencsére imádta is mindenki.
A pizzatésztára most a megszokott paradicsomos kence helyett spárgás-mascarponés szósz került. A szószhoz csak a spárga szárát használtam fel, így feltétnek a levágott spárgasípokat egy kevés sonka és paradicsom társaságában pakoltam a kelt tésztára. Természetesen a sajt sem maradhatott le, mellyel a sütési idő vége felé szórtam meg.
A vékonyra nyújtott, ropogós szélű tészta ezzel a nem szokványos feltéttel bizony elnyerte a tetszésünket, és rövid idő múlva már morzsája sem volt.
Pizza sonkával és spárgával
Hozzávalók:
A tésztához:
A feltéthez:
Elkészítés: A tésztához az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros vízbe, majd keverjük össze, és öntsük bele a keverőtálba. Ezután adjuk hozzá az olajat. A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk a folyadék tetejére. Ezután a robotgép dagasztó szárával pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk…)
A megdagasztott tésztát osszuk el 3 egyforma részre, formáljuk gombóccá, majd helyezzük rá egy nagyobb, olajjal lekent tálcára, konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen, kelesszük 1 órán át.
Közben a spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le. Ezután a bimbókat vágjuk le, majd tegyük félre. A maradék szárrészt, vágjuk kisebb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le és hűtsük ki.
Amikor már teljesen kihűlt, adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd turmixoljuk össze.
Amikor a tészta megkelt, mindegyiket nyújtsuk ki vékonyra, spricceljük meg egy kevés olívaolajjal, majd kanalazzuk rá a spárgás-mascarponés szószt, simítsuk el, csipkedjük rá a sonkát, pakoljuk rá az előzőleg levágott bimbókat, az ízlés szerint felszeletelt paradicsomot, és szintén spricceljük le egy kevés olívaolajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre. A sütési idő vége felé ízlés szerint szórjuk meg a reszelt sajttal, majd úgy süssük készre.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.