Nem vagyunk a gyorséttermek gyakori látogatói, de a forró és jó ropogós almás táska vitathatatlanul finom desszertje az egyik legnagyobb étteremláncnak. Szerencsére otthon is elkészíthető, nem bonyolult, friss és finomabb!
Leveles tészta, néhány alma, némi fűszer, kis keményítő, vaj és olaj kell csak az amerikai almás sütihez, egyszerű összeállítani, és fa űszerezése személyre is szabható ízlés szerint. Az alapváltozatban fahéj és édességekhez ritkábban használatos szerecsendió van, ez a klasszikus mekis recept titokfűszere, de ízlés szerint kardamom, szegfűszeg vagy vanília is mehet bele.
Sajnos akkor a legfinomabb és legropogósabb, ha olajban sütjük, utána érdemes alaposan lecsöpögtetni és konyhai papírtörlőre téve felitatni a felesleges zsiradékot, de sütőben is megsüthetjük, igaz, akkor más jellegű lesz a süti, de úgy is nagyon finom. Jöjjön a recept, alatta egy videóban pedig a készítés folyamata is jól követhető.
Forró almás pite
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és apró kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasba tesszük a vajat és a cukrot, hozzáadjuk az előkészített almát, és lassú tűzön párolni kezdjük. 1 kanálnyi vizet adunk hozzá, hogy könnyebben párolódjon, ha elpárolgott, még egy kanálnyit teszünk hozzá, amíg kezdenek áttetszővé válni az almadarabok. Hozzáadjuk a fahéjat és a szerecsendiót is, majd meghintjük a kukoricakeményítővel, és összeforgatjuk. Hagyjuk, hogy 1-2 perc alatt besűrűsödjön, majd levesszük a tűzről.
A leveles tésztát kiterítjük, téglalapokra vágjuk. Mindegyikre 1-1 kanál fűszeres almát teszünk. A tésztaszéleket lekenjük egy kis vízzel, hogy jobban tapadjon, majd a tésztákat összehajtjuk, először ujjbeggyel, majd egy villával lenyomkodjuk.
Egy edényben bő olajat melegítünk, amikor már jó meleg, beletesszük a tésztatáskákat, és sütés közben egyszer megforgatva 2-3 perc alatt megsütjük. Szűrőkanállal kiemelve jól lecsöpögtetjük, majd papírtörlőre szedjük.
Forrón tálaljuk, akár egy kis porcukorral is meghinthetjük.
Tipp: Ha sütőben sütjük, akkor 180 fokon kb. 20–25 perc alatt készül el.