A legtöbb spárgás recept úgy kezdődik, hogy a spárgát a szár vége felé hajlítsuk meg, és törjük le a fás részét. Innentől már csak a zsenge sípokról van szó, a fásabb szárrész megy a kukába. Kár érte, nekünk legalábbis fájdalmas kidobni, így megpróbáltuk megmenteni.
Tény és való, hogy a spárgának csak a zsenge része élvezetes, kár spórolni,és próbálkozni, ha egy kis fásabb részt rajta hagyunk, akkor elronthatja az egész ételt, ebbe már néhányszor belefutottunk. De ettől függetlenül néha egész nagy ez a rész, és mivel nem olyan olcsó zöldség a spárga, tettünk egy kísérletet, hogy megmentsük a leeső szárrészeket. Kis csalással ugyan, de nagyon jó kis krémleves kerekedett belőle.
Ha spárgalevesnek nem is, de tavaszi zöldségkrémlevesnek bátran nevezhető a megtisztított, meghámozott spárgavégekből, újhagymával és zsenge cukkinivel főzött üde, könnyű, friss leves. Egyszerű, gyors, diétás, és jó érzéssel tölthet el minket, hogy nem ment pocsékba.
Fontos: Csak a zöld spárga szára menthető meg így, a fehér spárga szárvégei keserűek lehetnek.
Spárgaszármentő tavaszi zöldségkrémleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A spárgadarabok vágott végét levágjuk, és egy éles késsel meghámozzuk a külsejét, majd felaprítjuk. A cukkinik végeit levágjuk, apróra kockázzuk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk.
A vajat egy edényben felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta az újhagymát, hozzáadjuk a többi zöldséget, 3-4 percet pároljuk, felöntjük az alaplével, és forrástól számítva 10–12 percet közepes lángon főzzük, míg a krumpli megpuhul.
Botmixerrel krémesítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kis citromlével ízesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, átforrósítjuk, és ízlés szerinti levesbetéttel tálaljuk.