Zabpehelyből igazán finom pudingot főzhetünk, ráadásul egyszerűen és gyorsan. Önmagában is finom, de egy kis eperrel koronázva igazán felséges, a zabpehely és az eper jól összeillenek.
Ebéd utáni vagy délutáni desszertnek gyakran készítek valamilyen finom pudingot. Most zabpehelyből főztem egy kis vaníliával és reszelt citromhéjjal. A zabpelyhet először megőröltem, majd tejjel, cukorral és citromhéjjal ízesítve sűrűre főztem. Az elkészült pudingot magában is fogyaszthatjuk, de ízlés szerinti gyümölccsel még finomabbá tehetjük.
Én az epret választottam, melyet pár perc alatt felfőztem, majd a pudingra kanalaztam. Az egész desszert készítése nem tartott fél óránál tovább, és már csak arra kellett várakozni, hogy a hűtőben kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Zabpehelypuding epervelővel
Hozzávalók 4 pohárhoz:
Elkészítés: A zabpelyhet őröljük meg aprítóval vagy kávédarálóval, hogy lisztes állagú legyen. Adjuk hozzá a kristálycukrot (vagy más édesítőszert), a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és apránként a hideg tejet, majd keverjük csomómentesre.
Ezután állandó kevergetés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd kevergetve hűtsük langyosra.
A langyosra hűlt pudingot osszuk el a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Epervelő
Hozzávalók:
Elkészítés: Az epret alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat és a vizet, majd főzzük pár percig.
Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan keverjük össze, és főzzük 1-2 percig, hogy kellően besűrűsödjön, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
Vegyük ki a hűtőből a pudingot, majd kanalazzuk rá az epervelőt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, és hűtsük ki teljesen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd kínáljuk.