Bár még szeszélyes az idő, már nagyon várjuk a kellemesen meleg és felhőtlen, verőfényes napokat és a fagyit. Persze ez utóbbival nem is kell várni, mindig jólesik, főleg akkor, ha még egészséges is. Ez egy nagyon egyszerű epres változat, vegán és cukormentes!
Szoktatok otthon fagyit készíteni? Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, állítólag már ötezer évvel ezelőtt kevertek hóból, tejből és gyümölcsökből jeges édességet. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész pedig a betegeinek ajánlotta gyógyírként, Néró császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásról visszatérve pedig több fagylaltreceptet is magával hozott.
Én most egy szinte recept nélküli fagyit készítettem, igazából csak fagyott gyümölcs – eper és banán – kell hozzá. A gyümölcsöt már egy nappal korábban lefagyaszthatjuk. Olyan banán a legjobb, amelyiknek a héján barna pöttyök vannak, ezeknek magasabb a cukortartalmuk, így cukrot, édesítőt nem is kell beletennünk, és a banántól elég krémes is lesz. Vegán, mindenmentes, egészséges, mi nagyon szeretjük, és egy jó turmixgéppel tényleg gyerekjáték elkészíteni.
Mindenmentes eperfagyi egyszerűen
Hozzávalók:
Elkészítés: Az érett banánokat hámozzuk meg, karikázzuk fel, és egy dobozban fagyasszuk le. Az epret szintén vágjuk fel kisebb darabokra, és tegyük a fagyasztóba. Az összes hozzávalót egyszerre beletesszük egy aprítógépbe vagy egy erős turmixgépbe, és krémesre mixeljük. Azonnal fogyasztható!