Írd be, mit keresel:

Malfatti, a pillekönnyű olasz „túrógombóc”

Az olasz konyhát remek ízei mellett gyors fogásai miatt is szeretjük, és ennek egyik legjobb példája a malfatti, a nálunk talán kevésbé ismert spenótos-ricottás gombóc, ami pillanatok alatt elkészül, nagyon egyszerű és isteni finom.

Cookta - 2017.05.12.
Malfatti, a pillekönnyű olasz „túrógombóc”

A malfatti szó maga azt jelenti: rosszul készített, elrontott, bár senki nem tudja biztosan, mire utalhat ez, mert valójában elronthatatlan és nagyon finom, rezgősen könnyű gombóckákról vagy galuskákról van szó. Talán töltött tésztához, raviolihoz készítették tölteléknek, és a tésztát ronthatták el, a tölteléket pedig kis gombócokként főzték ki… Az biztos, hogy réges-régi receptről van szó, mert már 13. századi feljegyzésekben is szerepel a leírása. 

A ricottás gombóckák klasszikusan spenóttal készülnek, de ma már rukkolás és medvehagymás változata is létezik, ezekkel is nagyon finom, könnyű, zöld, tavaszias fogás, amit leggyakrabban olvasztott vajjal meglocsolva, reszelt parmezánnal meghintve tálalnak, de vannak, akik paradicsomszósszal locsolják meg. Olaszországban leginkább előételként fogyasztják, mint a legtöbb tésztaételt, de salátával főételként is megállja a helyét. 

Malfatti (olasz ricotta-spenót gombóc)

Hozzávalók:

  • 25 dkg friss spenót
  • 25 dkg ricotta
  • 1 tojás
  • 6 dkg reszelt parmezán
  • 6 dkg liszt
  • reszelt szerecsendió
  • só, bors

Valamint:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és forró, sós vízben 1-2 perc alatt leforrázzuk, majd szűrőbe tesszük. Ha kicsit hűlt, alaposan kinyomkodjuk, és vágódeszkán finomra vágjuk.

A ricottát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a reszelt parmezánt, a lisztet, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és alaposan összekeverjük, majd a spenótot is belekeverjük.

Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, kicsit sózzuk. Közben a spenótos masszából kis gombócokat gombolyítunk – vagy két kanállal galuskákat szaggatunk, mint Lorenzo a lenti videóban –, kis lisztben megforgatjuk, majd a forró vízben adagonként kifőzzük. Egyszerre csak annyit teszünk bele, amennyi kényelmesen elfér, 3 perc alatt megfőnek. Ekkor szűrőkanállal kivesszük a gombóckákat.

Közben a vajat felolvasztjuk, a gombócokat tányérra porciózzuk, meglocsoljuk a vajjal, és parmezánnal meghintve tálaljuk.

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.