Írd be, mit keresel:

Isteni karamellfagyi egy kis csavarral, illetve csipet sóval

Aki kóstolt már sós karamellt, tudja, hogy az egyik legizgalmasabb finomság, szó szerint függőséget okoz. Aki még nem kóstolta, épp itt az ideje, hogy megtegye: nem fog csalódni!

Cookta - 2017.05.13.
Isteni karamellfagyi egy kis csavarral, illetve csipet sóval

Bár elsőre bizarrnak tűnik az ötlet, már miért kellene sózni a karamellt, hiszen éppen az a lényege, hogy édes… De a sós karamell is édes, a só nem érződik elsőre, hanem egy nagyon jó kis ellenpontot ad a pörkölt cukornak, kiteljesíti és izgalmassá teszi. Önmagában persze nagyon tömény a karamell, de egy krémes fagyiban istenien finom!

Igazi csajos nyalánkság a karamellfagyi, ami egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk, és még fagyigép sem kell hozzá ahhoz, hogy igazán selymes és krémes legyen, csak a megfelelő alapanyagokat kell választani, illetve egy elektromos habverőt bevetni, hogy olyan könnyű és habos, ugyanakkor sűrű textúrát kapjunk, ami a fagyasztás alatt is megőrzi állagát. Ehhez mascarpone, tejszín és sűrített tej megfelelő arányú keverékére van szükség, amit egyébként nem csak karamellel, hanem bármilyen ízzel gazdagíthatunk, és igen egyszerűen gyárthatjuk a krémes házi fagyikat.

A karamellfagyi gyakorlatilag elronthatatlanul egyszerű, egyetlen ponton kell csak nagyon figyelni, ez pedig a cukor karamellizálása: készítés közben ne hagyjuk magára, figyeljük, legyünk résen, mert egy pillanat is elég, hogy túlpiruljon, tönkremenjen. Az illat és a szín, valamint az állag elárulja, mikor jó, de a videónk is segíthet ebben.

Sós karamellfagylalt

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tubus sűrített tej
  • 5 dl tejszín
  • 15 dkg mascarpone

Elkészítés: A cukrot egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztjuk, és folyamatosan kevergetve karamellizáljuk. Amikor már szépen barnul, hozzáadjuk a sűrített tejet és a sót, és bár a cukor megdermed, folyamatosan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg teljesen felolvad. Ekkor levesszük a tűzről, átöntjük egy tálba, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Objektum doboz

A hideg tejszínt és a mascarponét egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a karamellás sűrített tej ngy részét, egy keveset félreteszünk, és habverővel néhány perc alatt szép habosra, krémesre verjük. 

Lezárható műanyag edénybe öntjük, rácsorgatjuk a félretett karamelles sűrített tejet, kanállal kicsit átforgatjuk, és betesszük a fagyasztóba 2-3 órára – vagy tálalásig.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.