Aki kóstolt már sós karamellt, tudja, hogy az egyik legizgalmasabb finomság, szó szerint függőséget okoz. Aki még nem kóstolta, épp itt az ideje, hogy megtegye: nem fog csalódni!
Bár elsőre bizarrnak tűnik az ötlet, már miért kellene sózni a karamellt, hiszen éppen az a lényege, hogy édes… De a sós karamell is édes, a só nem érződik elsőre, hanem egy nagyon jó kis ellenpontot ad a pörkölt cukornak, kiteljesíti és izgalmassá teszi. Önmagában persze nagyon tömény a karamell, de egy krémes fagyiban istenien finom!
Igazi csajos nyalánkság a karamellfagyi, ami egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk, és még fagyigép sem kell hozzá ahhoz, hogy igazán selymes és krémes legyen, csak a megfelelő alapanyagokat kell választani, illetve egy elektromos habverőt bevetni, hogy olyan könnyű és habos, ugyanakkor sűrű textúrát kapjunk, ami a fagyasztás alatt is megőrzi állagát. Ehhez mascarpone, tejszín és sűrített tej megfelelő arányú keverékére van szükség, amit egyébként nem csak karamellel, hanem bármilyen ízzel gazdagíthatunk, és igen egyszerűen gyárthatjuk a krémes házi fagyikat.
A karamellfagyi gyakorlatilag elronthatatlanul egyszerű, egyetlen ponton kell csak nagyon figyelni, ez pedig a cukor karamellizálása: készítés közben ne hagyjuk magára, figyeljük, legyünk résen, mert egy pillanat is elég, hogy túlpiruljon, tönkremenjen. Az illat és a szín, valamint az állag elárulja, mikor jó, de a videónk is segíthet ebben.
Sós karamellfagylalt
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukrot egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztjuk, és folyamatosan kevergetve karamellizáljuk. Amikor már szépen barnul, hozzáadjuk a sűrített tejet és a sót, és bár a cukor megdermed, folyamatosan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg teljesen felolvad. Ekkor levesszük a tűzről, átöntjük egy tálba, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A hideg tejszínt és a mascarponét egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a karamellás sűrített tej ngy részét, egy keveset félreteszünk, és habverővel néhány perc alatt szép habosra, krémesre verjük.
Lezárható műanyag edénybe öntjük, rácsorgatjuk a félretett karamelles sűrített tejet, kanállal kicsit átforgatjuk, és betesszük a fagyasztóba 2-3 órára – vagy tálalásig.