Írd be, mit keresel:

Mogyoróvajas-csokis pitetorta, ami függőséget okoz

A csokoládé mellett a mogyoróvaj az a finomság, ami könnyen függőséget okozhat, legtöbbünknél legalábbis. A kettő együtt pedig valami elképesztő harmóniát alkot, és nagyon mutatós kis pitetortácskákat készíthetünk velük.

Cookta - 2023.05.18.
Mogyoróvajas-csokis pitetorta, ami függőséget okoz

Igazi amerikai nyalánkság a mogyoróvaj, ami arrafelé legalább olyan népszerű, mint nálunk a másik mogyorós kence, a Nutella. Míg a csokis nugátkrém a fán termő csonthéjas, úgynevezett törökmogyoróból készül, addig a mogyoróvaj az amerikai mogyorónak is nevezett gyökértemésből, ami pörkölés után válik fogyaszthatóvá. Önmagában enyhén édeskés ízű, és sózva is nagyon kedvelt csemege, szinte minden buliban az asztalra kerül, de édesen is sokféle desszertben találkozhatunk vele.

A darált mogyoróból saját olajával kevert mogyoróvaj lehet teljesen krémes vagy darabosabb, édeskésebb vagy natúrabb, és nagyon jó kence szendvicsre is, illetve cukorral, csokoládéval, juharsziruppal vagy mézzel ízesítve kedvelt mindenféle süteményhez, amerikai palacsintához.

Ha igazán ütős és szépséges desszertet szeretnék, ami veri a legtöbb cukrászda kínálatát, készítsünk cuki kis pitetortákat vele, csokoládéval rétegezve. Igazán csinos akkor lesz, ha egyszemélyes kis pitekosárkákat sütünk omlós tésztából, de ha nincs ilyen formánk, akkor egy nagy piteként is tökéletes és mutatós lesz, ez utóbbi esetben viszont érdemes a tetejét egy kicsit díszíteni, például egy kis durvára vágott mogyoróval meghinteni.

Mogyoróvajas-csokis pitetorta

Hozzávalók:
A tésztához: 

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 evőkanál tej

A töltelékhez: 

  • 15 dkg mogyoróvaj
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 10 dkg csokoládé
  • 1 dl tejszín

Elkészítés: A tészta hozzávalóit egy tálba kimérjük, az alapanyagokat kézzel jól összedolgozzuk.

A tésztát egy nagy vagy több kicsi piteformába hüvelykujjal ügyesen belenyomkodjuk úgy, hogy nagyjából egyenletes legyen. Villával megszurkáljuk, ha több kicsi formával dolgozunk, akkor tepsire tesszük. 180 fokos sütőben rózsaszínűre sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

A mogyoróvajat mikróban kicsit meglágyítjuk, ha nincs mikrónk, akkor a már langyosra hűlt sütőbe tesszük 5-6 percre. Hozzáadjuk a porcukrot és a mascarponét, krémesre keverjük.

A csokoládét felkockázzuk, és gőz fölött egy tálkában megolvasztjuk, hozzákeverjük a tejszínt, és a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk.

A pitetortákban elosztjuk a mogyorós krémet, egyenletesen elsimítjuk, majd mindegyikre csokoládét kanalazunk, a kanállal elsimítjuk. A tetejét ízlés szerint megszórhatjuk akár egy kis durvára vágott mogyoróval is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.