Azt mindenki tudja, hogy a zöldségek egészségesek, de hogy a zöld színűek különösen fontosak és jótékonyak, azt is érdemes megjegyezni, sőt, ha lehet, akkor ezeket minden nap fogyasztani.
A zöld színű zöldségeink és gyümölcseink jótékony hatásukat a klorofillnek köszönhetik, ami ugyan nem vitamin, de egy nagyon fontos növényi pigmentanyag, zöld festék tulajdonképpen, ami a napfénynek köszönheti létét, és
A zöld színű ételeink emellett tele vannak kalciummal, így a csontokat is erősítik, amire elsősorban a nőknek érdemes odafigyelniük, a gyakori csontritkulás megelőzhető rendszeres és megfelelő kalciumbevitellel, és ebben a zöldek is fontos szerepet kaphatnak.
Emellett fontos, hogy magas rosttartalmúak, így jótékonyan hatnak az emésztésre, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaznak, ezért diétás étrendben is fontos, hogy bőséggel fogyasszuk a zöldeket.
A legjobb zöldek
Leveles zöldek – salátafélék, rukkola, madársaláta, jégsaláta, spenót, sóska, endívia –, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, káposzta, uborka, zöldbab, borsó, spárga, póré, újhagyma, cukkini, tök, zeller, petrezselyem, zöldpaprika –, és a gyümölcsökről se feledkezzünk el: zöld alma, kivi, rebarbara, szőlő, és ide sorolható a spirulina és a matchatea is.
Méregtelenít, vitalizál: a zöldturmix >>