Írd be, mit keresel:

Zöld utat a zöldeknek!

Azt mindenki tudja, hogy a zöldségek egészségesek, de hogy a zöld színűek különösen fontosak és jótékonyak, azt is érdemes megjegyezni, sőt, ha lehet, akkor ezeket minden nap fogyasztani.

Cookta - 2017.05.15.
Zöld utat a zöldeknek!

A zöld színű zöldségeink és gyümölcseink jótékony hatásukat a klorofillnek köszönhetik, ami ugyan nem vitamin, de egy nagyon fontos növényi pigmentanyag, zöld festék tulajdonképpen, ami a napfénynek köszönheti létét, és 

  • szuper antioxidáns, vagyis fiatalít,
  • méregtelenít, vagyis segít eltávolítani a szennyeződéseket és méreganyagokat a szervezetből,
  • élénkít, serkent, felpörget,
  • immunerősítő, vagyis támogatja a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet,
  • segíti a szervezetben a sejtépítést, regenerálást,
  • erősíti a bélflórát,
  • csökkenti, szabályozza a vér koleszterinszintjét,
  • gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását,
  • lúgosító hatású, vagyis ellenpontozza a túlzottan savas ételek hatását a szervezetben.

A zöld színű ételeink emellett tele vannak kalciummal, így a csontokat is erősítik, amire elsősorban a nőknek érdemes odafigyelniük, a gyakori csontritkulás megelőzhető rendszeres és megfelelő kalciumbevitellel, és ebben a zöldek is fontos szerepet kaphatnak. 

Emellett fontos, hogy magas rosttartalmúak, így jótékonyan hatnak az emésztésre, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaznak, ezért diétás étrendben is fontos, hogy bőséggel fogyasszuk a zöldeket.

A legjobb zöldek

Leveles zöldek – salátafélék, rukkola, madársaláta, jégsaláta, spenót, sóska, endívia –, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, káposzta, uborka, zöldbab, borsó, spárga, póré, újhagyma, cukkini, tök, zeller, petrezselyem, zöldpaprika –, és a gyümölcsökről se feledkezzünk el: zöld alma, kivi, rebarbara, szőlő, és ide sorolható a spirulina és a matchatea is.

Zöldséges receptek >>

Méregtelenít, vitalizál: a zöldturmix >>

Matcha latte >>

Spirulina, a zöld arany >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.