Óriásira nőtt a rebarbarabokor a kertben, szép hosszú szárakkal és jókora levelekkel. Így aztán adott volt, hogy valamilyen rebarbarás sütemény készüljön, de csak úgy magában azért kissé pikáns lett volna az íze.
Köztudott, hogy a rebarbara önmagában ugyancsak savanyú, nem is csoda, hiszen a sóska rokona. Ezért úgy gondoltam, hogy édes almával párosítom, és egy egyszerű morzsás pitét sütök. A pitetésztára egyenletesen elterítettem a gyümölcsös-diós-fűszeres tölteléket, majd édes morzsával megszórva került a sütőbe.
Ezután már csak türelmesen kellett várakozni, hogy kisüljön, majd kihűljön, és már tálalhattam is. Az omlós tészta pedig nagyon finom volt a szaftos töltelékkel és a tetején ropogósra sült morzsával.
Morzsás rebarbarás-almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
A rebarbarás-almás töltelékhez:
Az édes morzsához:
Elkészítés: A tésztához a lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a barna cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, akkor egy pici vizet adjunk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta.
Ezután nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra, majd helyezzük a kikent és lisztezett formába. Én két szélesebb sütőpapírcsíkot teszek keresztben a formába, mert azok segítségével könnyen ki tudom emelni a végén a süteményt.
A töltelékhez az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és locsoljuk meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg felhasználásig.
A rebarbarát tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel kisebb darabokra.
A többi hozzávalót tegyük bele egy tálba, keverjük alaposan össze, majd tegyük hozzá a felkockázott almát és rebarbarát, ezután egyenletesen terítsük el a tésztán.
Az édes morzsához a lisztet keverjük össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze úgy, hogy nagyobb morzsákat kapjunk. Ezután szórjuk rá a gyümölcs tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50–60 perc alatt süssük készre. Én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.