Írd be, mit keresel:

Mille-feuille eperrel, a krémes-ropogós csodadesszert

A mille-feuille a franciák legendásan híres ezer levelű krémese, nálunk is nagyon kedvelt. A könnyű, krémes, ropogós, desszert ellenállatatlanul finom, és nagyon jól illik hozzá az eper

Cookta - 2017.05.19.
Mille-feuille eperrel, a krémes-ropogós csodadesszert

Bár olyan mutatós és finom, hogy akár igazi cukrászsüteménynek is könnyedén elmegy, a készen megvásárolható leveles tésztának köszönhetően otthon is egyszerűen és röpke fél óra alatt elkészíthetjük ezt a nagyon ropogós, nagyon krémes és gyümölcsös süteményt. Amilyen gyorsan elkészül, állítom, fele annyi idő alatt már el is fog fogyni, és csak az üres tányérok néznek vissza ránk, mert egyszerűen abbahagyhatatlan. 

A leveles tésztát megsüthetjük a receptben szereplő módon, de ízlés szerint akár már sütés előtt fel is szeletelhetjük. Arra figyeljünk, hogy csak tálalás előtt töltsük meg a lapokat a krémmel, hogy ne tudja megszívni magát, és jó ropogós maradjon.

Forrás:
Kard Éva

Mille-feuille eperrel

Hozzávalók 5–6 szelethez:

  • 1 csomag előnyújtott leveles tészta (275 g-os)
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés: Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd szórjuk meg a porcukor felével. Ezután a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor, hogy a cukor rátapadjon a tésztára, de figyeljünk rá, hogy ne nyújtsuk nagyobbra. Ha nem előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki jó vékonyra, majd úgy szórjuk meg a porcukorral.

Ezután egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tésztát egy sütőpapírra, majd szórjuk meg a maradék porcukorral, és ismételjük meg az előző műveletet. 

Ezután vágjuk fel három egyforma széles csíkra, és a  sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire, majd takarjuk le egy sütőpapírral. Tegyünk rá egy akkora tepsit, hogy befedje a tésztacsíkokat, így a tészta nem emelkedik meg sütés közben, és finom ropogósra sül.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10–15 perc alatt szép aranybarnára. Én légkeverésnél 150 fokon 12 percig sütöttem.

A sütőből kivéve vegyük le a tészta tetejéről a tepsit és a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Én az alsó sütőpapírral együtt átemeltemet egy rácsra, és úgy hűtöttem ki a lapokat.

A tésztát akár fel is szeletelhetjük még sütés előtt, majd mindegyiket külön töltjük meg a krémmel és az eperrel. Én csak három csíkba vágtam fel, majd miután megtöltöttem, recés kenyérvágó késsel könnyen fel tudtam szeletelni.

Forrás:
Kard Éva

Krémes-epres töltelék

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20-30 dkg eper

Elkészítés: A mascarponét keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Az epret mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk félbe.

Helyezzük tálcára az egyik tésztalapot, majd kenjük rá a krém felét. Ezután rakjuk ki a félbevágott eperrel, majd tegyük rá a következő tésztalapot. Arra kenjük rá a maradék krémet, és rakjuk rá a maradék epret. Végül helyezzük rá a maradék tésztalapot, és szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A lapokat közvetlenül tálalás előtt töltsük meg, mert különben magába szívja a nedvességet, és nem lesz jó ropogós. Recés késsel könnyen fel tudjuk szeletelni, ha egyben sütöttük meg a lapokat.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.