Írd be, mit keresel:

Csokis granola házilag – így lesz finom és egészséges

A különféle gabonapelyhek és müzlik sokunk számára jelentik a gyors, finom és egészségesnek vélt reggeli alternatívát, de aki elkezdi olvasgatni az összetevőket, rácsodálkozhat, hogy mennyi felesleges adalékot, színezéket, tartósítót, stabilizátort, illetve rejtett zsiradékot és cukrot tartalmaznak. Ha viszont házilag készítjük, csak az lesz benne, amit szeretnénk!

Cookta - 2023.05.21.
Csokis granola házilag – így lesz finom és egészséges

A granola egyfajta müzli, pelyhek, magok és aszalványok keveréke, azzal a különbséggel, hogy egy kicsit össze is van pirítva, amitől sokkal finomabb lesz, egyrészt mert ropogós, másrészt a magok kicsit meg is pörkölődnek. A legjobb, ha egy kis méz, almalé és kókuszolaj keverékével összeforgatjuk sütés előtt, így kicsit össze is tapadnak a pelyhek, és még ropogósabb lesz.

Tejjel, magtejjel, joghurttal és gyümölcsökkel fogyasztva gyors és egészséges reggeli, de annyira finom, hogy akár krémekkel pohárba is rétegezhetjük desszertnek vagy uzsonnára, sőt magában ropogtatva is nagyon jó snack vagy vendégváró egy kis tálkában kínálva.

A granola nagyon jól variálható, gyakorlatilag bármit tehetünk bele: ízlés szerint többféle gabonapelyhet, csonthéjasokat, aszalt gyümölcsöket, és fűszerezhetjük is fahéjjal, vanília-kivonattal, mézeskalácsos fűszerkeverékkel, vagy mint az alábbi receptben, kakaóval, amitől elképesztően finom, illatos csokis granolát kapunk.

Csokis granola házilag

Hozzávalók:

  • 30 dkg zabpehely
  • 10 dkg mogyoró
  • 10 dkg mandula
  • 5 dkg napraforgómag
  • 5 dkg szezámmag
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 dl almalé
  • 4 evőkanál méz (vegán változatban agavészirup)
  • 2 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés: A zabpelyhet és a többi száraz alapanyagot egy keverőtálba kimérjük, majd összekeverjük.

Az almalevet, a mézet és a kókuzzsírt egy kis edénybe tesszük, és összeolvasztjuk, és a magos keverékhez adjuk, jó alaposan összeforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, de közben 10 percenként egy falapáttal alaposan átkeverjük.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól zárható üvegben hetekig is eláll, ha nem fogyna el pár nap alatt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.