Az egyben sült csirke az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb vasárnapi fogás, mindenki szereti, nincs vele sok gond, főleg akkor, ha a köret is mellette sül. Most egy mediterrán, nyárias hangulatú változatot mutatunk, amit citrom és kakukkfű fűszerez, és nagyon finom omlósra, illatosra sül.
A grillcsirkének leggyakrabban az a hibája, hogy sütés közben kiszárad, és az íze is jellegtelen. A citrom és a vaj segítségével segíthetünk ezen: a citrom savassága megváltoztatja a hús szerkezetét, porhanyósabbá teszi, a vaj is segít, felpuhítja és szaftossá varázsolja, míg a bőre a vajtól jó ropogósra tud sülni. A citromból érdemes a csirke mellé és a hasüregbe is tenni, nagyon kellemesen illatossá, fűszeressé teszi a húst és a köretét is.
Köretként bármilyen zöldség süthető a csirke mellett, de valószínűleg mindenki elcsábul a mostanság megjelenő újkrumplinak, de bátran keverhető, kiegészítő zsenge répával, karalábéval is, vagy készíthetünk mellé egy tavaszi színes salátát is.
Sült csirke citrommal és kakukkfűvel
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkét megmossuk, leszárítjuk, majd fél citrom levével alaposan meglocsoljuk kívül-belül, és félretesszük pihenni, amíg megpucoljuk és felkarikázzuk a krumplit, vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A maradék fél citromot és a lime-ot cikkekre vágjuk.
A csirkét bedörzsöljük sóval. A vajat is sózzuk, borsozzuk, majd a csirkét alaposan bedörzsöljük vele kívül és belül. A hasüregbe tesszük a meghámozott fokhagymát és a kakukkfüvet.
Egy tepsi aljába tesszük a lecsepegtetett krumplit, sózzuk, ráfektejük a csirkét, aláöntjük a fehérbort, és alufóliával lefedjük, majd 190 fokos sütőbe toljuk 50 percre.
Ekkor a fóliát levesszük, a vajas szafttal meglocsoljuk a csirkét és a krumplit is, a citrom- és lime-cikkeket a csirke köré illetve a hasüregbe rakjuk, és visszatoljuk a sütőbe 20-30 percre, amíg szép színt kap a csirke.