Írd be, mit keresel:

Grillcsirke szaftosan, citrommal és kakukkfűvel

Az egyben sült csirke az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb vasárnapi fogás, mindenki szereti, nincs vele sok gond, főleg akkor, ha a köret is mellette sül. Most egy mediterrán, nyárias hangulatú változatot mutatunk, amit citrom és kakukkfű fűszerez, és nagyon finom omlósra, illatosra sül. 

Cookta - 2017.05.21.
Grillcsirke szaftosan, citrommal és kakukkfűvel

A grillcsirkének leggyakrabban az a hibája, hogy sütés közben kiszárad, és az íze is jellegtelen. A citrom és a vaj segítségével segíthetünk ezen: a citrom savassága megváltoztatja a hús szerkezetét, porhanyósabbá teszi, a vaj is segít, felpuhítja és szaftossá varázsolja, míg a bőre a vajtól jó ropogósra tud sülni. A citromból érdemes a csirke mellé és a hasüregbe is tenni, nagyon kellemesen illatossá, fűszeressé teszi a húst és a köretét is.

Köretként bármilyen zöldség süthető a csirke mellett, de valószínűleg mindenki elcsábul a mostanság megjelenő újkrumplinak, de bátran keverhető, kiegészítő zsenge répával, karalábéval is, vagy készíthetünk mellé egy tavaszi színes salátát is.

Sült csirke citrommal és kakukkfűvel

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (1,3-1,5 kg-os)
  • 8-10 szál kakukkfű
  • 1 citrom
  • 1 lime
  • 1 kg krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 6-7 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A csirkét megmossuk, leszárítjuk, majd fél citrom levével alaposan meglocsoljuk kívül-belül, és félretesszük pihenni, amíg megpucoljuk és felkarikázzuk a krumplit, vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A maradék fél citromot és a lime-ot cikkekre vágjuk. 

A csirkét bedörzsöljük sóval. A vajat is sózzuk, borsozzuk, majd a csirkét alaposan bedörzsöljük vele kívül és belül. A hasüregbe tesszük a meghámozott fokhagymát és a kakukkfüvet.

Egy tepsi aljába tesszük a lecsepegtetett krumplit, sózzuk, ráfektejük a csirkét, aláöntjük a fehérbort, és alufóliával lefedjük, majd 190 fokos sütőbe toljuk 50 percre.

Ekkor a fóliát levesszük, a vajas szafttal meglocsoljuk a csirkét és a krumplit is, a citrom- és lime-cikkeket a csirke köré illetve a hasüregbe rakjuk, és visszatoljuk a sütőbe 20-30 percre, amíg szép színt kap a csirke.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.