Írd be, mit keresel:

Mennyi az annyi? Így váltsuk az angolszász mennyiségeket!

Sok receptnél nincs szükség pontos mennyiségekre, készíthetjük rutinból vagy ösztönből a legtöbb levest, ragut, pörköltet vagy kencét, de a desszerteknél, kelt vagy kevert tésztánál és süteményeknél már más a helyzet: itt bizony nem árt pontosan kimérni az alapanyagokat.

Cookta - 2017.05.21.
Mennyi az annyi? Így váltsuk az angolszász mennyiségeket!

A külföldi oldalakat vagy közösségi oldalakat böngészve folyamatosan jönnek szembe a pörgős és ötletes receptvideók, amikhez rögtön kedvet is kap mindenki, mert annyira egyszerűnek és ínycsiklandozónak tűnik, hogy sokszor kedvünk kerekedik azonnal elkészíteni. Csakhogy ezeknek általában teljesen mások a mértékegységei, mint az európai standard. Az átváltás pedig nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, mert elnevezésük beszédes: cup, tablespoon, teaspoon… Vagyis csésze, evőkanál, teáskanál és társai… 

Na de milyen? Van öblösebb, kisebb és nagyobb kanál, és a csésze sem mind ugyanakkora, és ez így van az angolszász országokban is. Épp ezért létezik mércés készlet, amiben a leggyakoribb mennyiségek szerepelnek, ezekkel tényleg könnyedén kimérhetőek mérleg nélkül az adott mennyiségek.

Aki rá van kattanva a videós receptekre vagy az angolszász oldalakra, blogokra, érdemes beszereznie egy mércekészletet, hogy biztosra menjen, és ne legyenek elrontott receptek, javíthatatlan ételek.

Addig is mutatjuk, mi mennyi, hogy a hagyományos mércéinkkel is ki lehessen számolni:

  • 1 cup = 238 ml, vagyis majdnem egy 2,5 decis csésze
  • 1 pound = 453 g
  • 1 tablespoon = 15 g
  • 1 teaspoon = 5 g
  • 1 oz = 280 ml, vagyis majdnem 3 dl
  • 1 quart = 940 ml, valamivel kevesebb, mint 1 liter
  • 1 pint = 470 ml, majdnem fél liter

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.