Sok receptnél nincs szükség pontos mennyiségekre, készíthetjük rutinból vagy ösztönből a legtöbb levest, ragut, pörköltet vagy kencét, de a desszerteknél, kelt vagy kevert tésztánál és süteményeknél már más a helyzet: itt bizony nem árt pontosan kimérni az alapanyagokat.
A külföldi oldalakat vagy közösségi oldalakat böngészve folyamatosan jönnek szembe a pörgős és ötletes receptvideók, amikhez rögtön kedvet is kap mindenki, mert annyira egyszerűnek és ínycsiklandozónak tűnik, hogy sokszor kedvünk kerekedik azonnal elkészíteni. Csakhogy ezeknek általában teljesen mások a mértékegységei, mint az európai standard. Az átváltás pedig nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, mert elnevezésük beszédes: cup, tablespoon, teaspoon… Vagyis csésze, evőkanál, teáskanál és társai…
Na de milyen? Van öblösebb, kisebb és nagyobb kanál, és a csésze sem mind ugyanakkora, és ez így van az angolszász országokban is. Épp ezért létezik mércés készlet, amiben a leggyakoribb mennyiségek szerepelnek, ezekkel tényleg könnyedén kimérhetőek mérleg nélkül az adott mennyiségek.
Aki rá van kattanva a videós receptekre vagy az angolszász oldalakra, blogokra, érdemes beszereznie egy mércekészletet, hogy biztosra menjen, és ne legyenek elrontott receptek, javíthatatlan ételek.
Addig is mutatjuk, mi mennyi, hogy a hagyományos mércéinkkel is ki lehessen számolni: