Írd be, mit keresel:

Mindenmentes és mindenki szereti: szupergyors zöldségcurry

Szupergyors, laktató, izgalmas, egészséges és bármilyen idényzöldséggel feldobható: ez a csicseriborsócurry. Fűszeres recept nem csak diétázóknak!

Cookta - 2017.05.23.
Mindenmentes és mindenki szereti: szupergyors zöldségcurry

Szeretem azokat az ételeket, ahol nincsenek bebetonozott, szigorú keretek, amiket mindig fel lehet dobni valami újdonsággal, amit épp a konyhában vagy a kamrában találok. Múltkor például cukkinit és spárgát adtam hozzá, azzal is isteni volt. Nem tudom, hogy hol van az a határ, amin túllépve már megsértem a curry definícióját, de igazából nem is érdekel, éljen a kreativitás. Most tehát az alaprecept következik, kísérletezzetek ti is vele bátran.

Forrás:
Zita

Szénhidrátok

A teljes recept összesen 183,4 gramm inzulinrezisztancia diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz. Nálunk ebből 6 hatalmas adag lett, ezzel számolva egy adag csicseriborsós curry (köret nélkül) 30,6 gramm CH-nak felel meg. Mi basmati rizst ettünk hozzá, ami egyrészt isteni finom, másrészt nagyon kedvező glikémiás indexszel rendelkezik.

Forrás:
Zita

Csicseriborsócurry

Hozzávalók:

  • 48 dkg főtt csicseriborsó (nálam 1 nagy konzerv)
  • 1 közepes fej vöröshagyma (nálam 7 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes kápiapaprika (nálam 8 dkg)
  • 20 dkg brokkoli (rózsáira szedve, tisztítva ennyi)
  • 20 dkg sárgarépa (tisztítva ennyi)
  • 1 közepes konzerv paradicsom (nálam 24 dkg)
  • 1 dl víz
  • 30 dkg kókuszjoghurt (vagy 2 dl kókusztejszín)
  • 1 evőkanál citromlé
  • bors
  • 1,5 cm gyömbér
  • fűszerek: kurkuma, fűszerkömény, koriander, szerecsendió, őrölt paprika, fahéj ízlés szerint
  • 1–2 ek. olívaolaj

Elkészítés: A hagymákat, a brokkolit és a répát megtisztítjuk és felkockázzuk.

Egy magasabb falú edényben felhevítjük az olívaolajat, majd a hagymákat megpirítjuk rajta. Ha ez megvan, mehet rá a brokkoli és a répa, illetve a kápiapaprika is, ezeket is megpirítjuk.

Közben kinyitjuk a konzerveket. A csicseriborsó levét érdemes egy üvegben a hűtőbe rakni, mert később még jól jöhet süteményeknél a tojásfehérjehab helyettesítésére.

Ráöntjük a paradicsomot a megpirult zöldségekre, és öntünk hozzá 1 dl vizet. Elkeverjük, és hozzáadjuk a fűszereket is, kicsit hagyjuk rotyogni, hogy puhuljanak a zöldségek.

Végül hozzáadjuk a csicseriborsót, a kókuszjoghurtot/-tejszínt és a citromlevet, kicsit forraljuk, és közben kóstolgatjuk, hogy megfelelő-e a fűszerezés. Én nem szoktam sokáig főzni azért, hogy roppanósak maradjanak a zöldségek.

Basmati rizzsel, barna rizzsel vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.