Írd be, mit keresel:

Rizottó, ahogy Verdi készítette, és mindenkinek ki kell próbálnia

Nagy emberekhez, híres művészekhez gyakran kötődnek ételek, vagy azért, mert tiszteletükre készültek, vagy azért, mert ők remekelték. Ez utóbbi a ritkább, de Giuseppe Verdi legendás arról, mennyire imádta a gasztronómiát. Nemcsak a pocakját, hanem maga is szívesen főzött.

Cookta - 2017.05.25.
Rizottó, ahogy Verdi készítette, és mindenkinek ki kell próbálnia

A nagy zeneszerzőnek nem véletlen ez a kötődése, hiszen apja és nagyapja is vendéglős volt, így a konyhában nőtt fel, és ha nem annyira kirívóan tehetséges a zenében, akkor valószínűleg vitte volna tovább a családi bizniszt, nagy örömmel, ugyanis a kortársak beszámolója szerint imádott enni és főzni. Persze nem mindig ő főzött, ennél elfoglaltabb volt, de a dúsgazdaggá vált zeneszerző a szakácsának is kiemelt figyelmet szentelt. Bizonyság erre egy barátjának írt leveléből ez a gondolat: „…ha felveszel valakit erre a posztra, ajánlom, hogy foglalkozz vele nagyon komolyan, mert mégiscsak a mindennap elfogyasztott táplálékunkról van szó. Költészet, idealizmus mind rendben van, de evés nélkül azért nem létezhetünk.”

A legismertebb fennmaradt receptje egy rizses tavaszi finomság, ami csak risotto Giuseppe Verdi néven ismert Olaszországban – és szerte a világban. Nem bonyolult, nagyon finom, mindenképpen érdemes kipróbálni: krémes rizottó spárgával és gombával, és állítólag különleges alkalmakkor pármai sonka és némi finomra szeletelt szarvasgomba is került bele…

Giuseppe Verdi spárgás rizottója

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál vaj
  • 30 dkg kerek szemű rizs (arborio)
  • 20 dkg csiperkegomba (fehér-barna vegyesen)
  • 1 csomag zöld spárga
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 5 dl zöldségalaplé
  • frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítés: A spárga sípjait 5-6 centis hosszúságban levágjuk. A sípokat enyhén sós, cukros és citromos vízben 4-5 perc alatt megpároljuk, majd szűrőkanállal kivesszük, félretesszük. (A szárát megtisztítjuk, és levest készítünk belőle a főzőlével, pl. ezzel a recepttel.)

A hagymát megpucoljuk és finomra felaprítjuk. 2 evőkanál vajat egy nagyobb edényben felolvasztunk, és megdinszteljük benne a hagymát. Ezután beleszórjuk a rizst (szárazon, azaz ne mossuk meg előtte), átforgatjuk a vajon, majd felöntjük a fehérborral. Felforraljuk, és merőkanalanként öntögetünk hozzá az alapléből. Ez a rizottókészítés titka: a folytonos folyadékadagolás, folyamatos keverés, mindezt kis lángon, és fontos, hogy az alaplé is meleg legyen.

Ha már majdnem jó a rizs, hozzáadjuk a negyedekre vágott vagy szeletelt gombát. Addig folytatjuk a kevergetést, amíg a rizottónk krémes nem lesz a gomba kifővő levétől. Ekkor hozzáadjuk a maradék 2 kanál vajat és a reszelt parmezánt. Kóstoljuk, majd szükség szerint sózzuk, borsozzuk.

A rizottót rögtön, frissen tányérokba szedjük, és a tetejére rakjuk a spárgasípokat. Ízlés szerint a tetejére még reszelhetünk parmezánt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.