A nápolyi pizza valóságos fogalom, nincs még egy város, ahol ennyi pizzéria lenne, kicsi és nagy, egyszerű és elegáns, és a legjobbak előtt sorok kanyarognak, most már a csillag formájú pizza miatt is.
A vendégekért versenyezni kell, főleg akkor, ha mindenhol jó a pizza. Az olaszok nem nagyon szeretik halmozni a feltéteket, a legegyszerűbb pizzák a legnépszerűbbek, így extra variációkkal nem érdemes kísérletezniük a vendéglősőknek… Marad a forma, amivel egyedivé és kívánatosabbá tehető az olasz lepénykenyér. Úgy tűnik, a csillag alakú pizza az új kedvenc, az utóbbi pár évben olyannyira elnyerte a vendégek tetszését, hogy már az amerikai „nápolyi” pizzériák is készítik ezt a mutatós változatot.
A pizzacsillag sikere valószínűleg nemcsak csinosságának köszönhető, hanem annak is, hogy a csillag csúcsai extrán ropogósra sülnek, miközben meg vannak töltve olvadós sajttal… A pizza feltétje általában a legegyszerűbb: jó minőségű paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom, de természetesen pakolható rá más is, de túlzásba nem érdemes esni, mert így élvezhető ki minden íz teljességében.
A csillag elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de nagy sikert söpörhetünk be vele, legyen az családi vacsora vagy barátos bulizás, amire sütjük, mindenki imádni fogja. A tészta összeállítását pár perc alatt elvégzi a robotgép, félórás pihentetéssel már lehet is nyújtani, formázni. A csillagos trükköt egy igazi profitól az alábbi videón elleshetitek, de alatta jön a részletes recept is leírással.
Pizzacsillag
Hozzávalók:
A tésztához:
37,5 dkg liszt
1 dkg élesztő
2 dl langyos víz
6 cl olívaolaj
só
A feltéthez:
2 dl nyers paradicsompüré
frissen őrölt fekete bors
só
bazsalikom
pici olívaolaj
1 golyó mozzarella
bazsalikom
Elkészítés: A tészta alapanyagait keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel sima tésztává dagasztjuk. Cipóvá formáljuk, és 30 percet langyos helyen kelesztjük.
Közben a paradicsompürét sóval, frissen őrölt borssal és bazsalikommal, kevés olívaolajjal elkeverjük. A mozzarellát felkockázzuk.
A megkelt tésztát sütőpapíron kör alakúra kinyújtjuk, körben 5-6 helyen 1 centit bemetsszük, a bevágások közé kevés mozzarellát teszünk, majd a tésztát két oldalról fölötte összecsípjük, így kapunk csillag alakot. A tészta közepét megkenjük a paradicsomszósszal, megszórjuk bazsalikommal és mozzarellával.
Sütőpapírral együtt tepsire átemeljük, 250 fokos sütőbe toljuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.