Írd be, mit keresel:

Charlotte torta – elegáns desszert egyszerűen

A piskóta- és eperrajongók kedvence lesz ez a mutatós, elegáns torta, aminek csupa krém a belseje, pontosabban csupa könnyed eperhab, és bár elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában nagyon egyszerű elkészíteni.

Cookta - 2023.05.26.
Charlotte torta – elegáns desszert egyszerűen

A charlotte tortának rengeteg változata van, de alapvetően kétfélét különböztetünk meg. Abban mindkettő megegyezik, hogy piskótával bélelt formába könnyű krémet halmoznak, de míg az egyikben babapiskóta veszi körbe a tortát, addig a charlotte royalnál (királyi charlotte) piskótatekercs borítja a gazdag krémet. Illetve fordítva, már ami a készítés menetét illeti: a vékony szeletekre vágott lekváros piskótatekerccsel bélelnek ki egy öblös tálat, majd ezt töltik meg a krémmel, és dermedés után kiborítják.

Ennél sokkal egyszerűbb a „sima” charlotte, ahol kész babapiskótával operálhatunk, ezzel bélelünk ki egy kapcsos tortaformát, majd krém kerül a közepébe, jelen esetben eperhab, amihez a piskótán kívül friss eperre, tejszínre és némi zselatinra lesz csupán szükségünk. Az alábbi recept olyan egyszerű, hogy kezdők is nyugodtan elkészíthetik, fél óra alatt összeállítható, és garantáltan hatalmas sikert könyvelhetünk el vele.

Eperhabos charlotte torta

Hozzávalók:

  • 40 dkg eper + a tetejére
  • 1 citrom
  • 30-35 darab babapiskóta
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 6 levél zselatin
  • 1,5 dl víz

Elkészítés: Egy kis lábosban a vizet a cukorral és a citrom reszelt héjával felforraljuk, néhány csepp citromlevet is adhatunk hozzá, majd hagyjuk kihűlni.

A zselatint egy tányérba tesszük, és felöntjük hideg vízzel, hogy felpuhuljon, félretesszük.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, félbevágjuk, és turmixgépben pépesítjük. Akit zavarnak a magocskák, át is passzírozhatja. 1/3 részét egy lábasba tesszük, felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zselatint, és addig keverjük, míg felolvad. A zselatinos keveréket a többi eperpüréhez adjuk, összekeverjük, és hagyjuk kihűlni.

Közben a jól behűtött tejszínhabot felverjük, 1/4 részét kivesszük, félretesszük, majd a nagyobb részt 2-3 részletben az eperpüréhez adjuk, összeforgatjuk.

Egy kapcsos formát előkészítünk. A piskóták egyik végét levágjuk, hogy könnyen megálljanak, megmártjuk a citromos cukorszirupban, és kirakosgatjuk vele körben a formát. A maradékot és a végeket a tortaforma aljába rakosgatjuk, és meglocsoljuk a maradék sziruppal. Az epres krémet a formába öntjük, elsimítjuk, majd a tetejére kanalazzuk a félretett tejszínt is, elegyengetjük. Hűtőbe tesszük 4-5 órára, hogy kellően megdermedjen a zselatinos hab.

Tálalás előtt lecsatoljuk a tortaforma peremét, átkötjük egy szalaggal, a tetejét pedig ízlés szerint díszítjük egész vagy szeletelt eperrel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.