Írd be, mit keresel:

Mimóza, a mutatós majonézes saláta

Nagyon egyszerű, kiadós és mutatós, napsárga saláta, ami az apró sárga virág, a mimóza színe után kapta a nevét, és azon ritka ételek egyike, amit a Szovjetúniónak köszönhetünk, és mára már az egész világon kedvelt étel. Nagyon finom és egyszerű, ünnepi alkalmakon és partikon is megállja a helyét.

Cookta - 2017.05.31.
Mimóza, a mutatós majonézes saláta

A mimóza saláta egy rétegezett saláta, annyira tartalmas, hogy akár önmagában is tálalható, de ünnepi alkalmakkor előételnek is remek, illetve grill vagy sült húsok köretének is tökéletes. Előre össze lehet állítani, sőt érdemes is, mert jót tesz neki a pihentetési idő, így az ízek kellemesen összeérnek. A salátát rétegezhetjük egy nagy tálba, vagy készíthetünk egyszemélyes poharas változatot is belőle, illetve nagyon elegáns a fémgyűrűs tálalás is, itt a gyűrűt a szervírozás előtt közvetlenül kell eltávolítani.

A mutatós saláta a '70-es évek elején készült először, és hatalmas sikert aratott, ugyanis az akkori nagyon szegényes élelmiszerkínálat közepette is minden beszerezhető volt hozzá. Krumpli, répa, halkonzerv, tojás és hagyma a lényege, mindez majonézzel rétegezve. Természetesen ebben is léteznek változatok: kerülhet bele savanyú uborka, a répa helyett cékla, készülhet tonhallal, heringgel vagy akár lazaccal is. A lényeg a rétegezés, így lesz igazán mutatós, illetve a teteje megkoronázható egy kis reszelt sajttal, amin a reszelt tojássárga adja meg a névadó mimózaszínt.

Mimóza saláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg konzerv tonhal
  • 3 nagyobb krumpli
  • 2 szál sárgarépa
  • 5 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg majonéz
  • só, bors

Elkészítés: A kruplikat meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. A sárgarépákat lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, először félbe, majd szálasra vágjuk, és sós, forró vízben 3-4 perc alatt leforrázzuk, majd leszűrjük.

A főtt krumplit villával vagy krumplinyomóval nagyjából összetörjük, ízlés szerint sózzuk: ez lesz a saláta alapja. Egy tál vagy ízlés szerint poharak aljára egyenletesen elosztjuk, vékonyan megkenjük majonézzel. 

A tonhalat leszűrjük, villával összetörjük, majd elosztjuk a krumplin, kevés majonézt teszünk rá.

A főtt tojásokat félbevágjuk, kiemeljük a sárgákat, a fehérjét villával összetörjük, és a tonhalra szórjuk. Erre jön a forrázott és lecsepegtetett hagyma, ezt is megkenjük majonézzel, majd erre rétegezzük a reszelt répát, kicsit sózzuk, majd megkenjük majonézzel.

Végül befedjük a reszelt sajttal, és ráreszeljük a tojássárgákat, hogy szép sárga, mimózaszínű legyn.

Hűtőbe tesszük érni 2-3 órára, tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemmel vagy kaporral.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.