Írd be, mit keresel:

Banoffee pie – vigyázat, csak édesszájúaknak!

A banoffee pie az angolok egyik kedvenc süteménye, igazi tömör gyönyör, ráadásul egyszerű is, sütés nélküli kalóriabomba. Nem lehet abbahagyni, mert annyira habos és krémes.

Cookta - 2017.06.02.
Banoffee pie – vigyázat, csak édesszájúaknak!

Igazi sikerdesszert, ami 1971-ben született, és mára már nemzeti édességként tartják számon a szigetországban. Az alapja omlós keksz és vaj keveréke, amire vastag réteg karamellkrém kerül és banán, mindezt pedig sok tejszínhab zárja, némi csokoládéval koronázva. Sokan amerikainak hiszik, pedig egy East Essex-i étterem, a Hungry Monk – éhes barát – szakácsa találta ki, aki azt a kérést kapta, hogy kerüljön az étlapra valamilyen karamellás desszert. Először almával, majd mandarinnal kombinálta a karamellt, de a befutó a banán lett, a desszertet pedig a banana és a toffee szavakat összefűzve banoffee pie-nak nevezték el.

A pitetortának akkora sikere lett, hogy nem tudták levenni az étlapról, és receptje 1974-ben megjelent a Hungry Monk titkai című kiadványban, majd az étterem 1997-ben megjelenő saját szakácskönyvében, a Mennyekben a Hungry Monkkal receptgyűjteményben. Természetesen rengeteg étterem is átvette, és az emberek otthon is előszeretettel készítik, mert olyan egyszerű. 

Nekünk egy kicsit nehezebb dolgunk lesz, mint az angoloknak, mert el kell készítenünk sűrített tejből a karamallkrémet, míg náluk ez – éppen a banoffee pie népszerűsége miatt – készen kapható. Ez a manőver sem nagy mutatvány, de kicsit időigényesebb… A recepthez konzerv sűrített tejet érdemes venni, ezzel a legegyszerűbb dolgozni. Ha csak tubusoshoz jutunk, akkor a sűrített tejet egy befőttesüvegbe átnyomjuk, lezárjuk – innentől kezdve megegyezik a munkafolyamat. A karamellkrém eléréséhez a konzerv vagy befőttesüvegben lévő cukros sűrített tejet egy kuktába vagy lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy a doboz vagy üveg 2/3 részéig érjen. Lefedjük, és főzni kezdjük: kuktában 45 perc, sima lábasban 2 óra alatt készül el.

Banoffee pie

Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:

  • 18 dkg omlós zabkeksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 40 dkg cukrozott sűrített tej
  • 2 nagy banán
  • kevés citromlé
  • 3 dl tejszín
  • reszelt csokoládé

Elkészítés: A cukrozott sűrített tejet a fentiek szerint megfőzzük kuktában vagy lábasban, a vízből kivéve hagyjuk kihűlni.

Az omlós kekszet ledaráljuk, vagy egy zacskóba téve morzsásra törjük. Tálba tesszük, hozzáöntjük az olvasztott vajat, összekeverjük, majd egy kapcsos tortaformába öntjük, alaposan lenyomogatjuk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sűrített tejből lett karamellkrémet kinyitjuk, jól átkeverjük, majd a kekszes alapra öntjük és elsimítjuk.

A tejszínt habbá verjük, majd a hűtőbe tesszük, míg a banánokat előkészítjük.

A banánokat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, kis citromlével meglocsoljuk és összeforgatjuk, hogy ne barnuljon meg, majd kirakjuk vele a karamellkrémet, ráhalmozzuk a tejszínhabot, kakaóporral vagy csokiforgáccsal díszítjük, és 2-3 órát a hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek, és szeletelhető legyen a banoffee.

Tálaláskor a tortaforma peremét leemeljük, és szeletelve tálaljuk.

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.