Ez az a recept, ami minden diétázó mentsvára lehet: glutén-, tej-, tojás-, cukor- és élesztőmentes, IR-barát finomság, ami mindenevő családunknak és barátainknak is ízleni fog. Gyorsan összedobható, finom és napokig puha marad. Próbáljátok ki ti is!
Ezúttal töltelékként 70%-os kakaótartalommal rendelkező étcsokit törtem apró darabokra, és beleszórtam a tésztába, egyszerűen imádom azt az érzést, amikor beleharapok a muffinba, és egy csokidarab köszön vissza, aminek a másik része éppen szétolvad a számban. De természetesen mehet bele minden: fagyasztott, aszalt vagy friss gyümölcsök, mák, dió, egyéb magvak, citromhéj, levendula, fahéj, lekvár, vagy bármi, ami édes – de simán működhet ez a diétás muffin sós-zöldséges alapreceptként is, ha az ember kihagyja belőle az eritritet. Ez esetben megvan az instant reggelink: csak kihámozzuk a papírból/sütőformából, és kész is van.
Szénhidrátok
Maga a recept 237 gramm inzulinrezisztancia diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz. Nálunk 17 darab muffin jött ki ennyi tésztából, így számolva egy muffin 14 gramm szénhidrátnak felel meg. Természetesen ez a szám is csökkenthető, például ha kókusz- vagy mandulalisztet használunk kölesliszt helyett, máris kevesebbet mutat a számláló.
Pihe-puha muffin – diétás, vegán és gluténmentes
Hozzávalók:
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy aprítógépben daráljuk le a cukkinit, majd adjuk hozzá a magtej felét, és turmixoljuk vele krémesre. Ha megvan, keverjük hozzá az útifűmaghéjat, és hagyjuk állni 1-2 percet. Addig törjük össze a csokit apró darabokra.
Egy nagy tálban keverjünk össze minden hozzávalót.
Töltsük papírkapszlikkal bélelt muffinformába a tésztát, és tegyük be a sütőbe. Süssük 25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.