Sokan a KFC fűszeres rántott csirkéjét tartják a legfinomabbnak, és időről időre fel is röppen, hogy kiszivárgott a receptje, 11 féle fűszer kell hozzá, kukoricás a bundája, és ezért olyan ropogós, nem is panírozzák, hanem valamilyen keverékbe mártják, és úgy sütik...
Sok a legenda és a mendemonda a legendás rántott csirke körül, de még soha egyik változatra sem bólintott rá a titkok őrzője… Bolond is lenne, hiszen az a konkurenciának és a konyhatündéreknek is muníciót adna, hogyan készítsék az omlós húsú, ropogós bundájú finom pipifalatokat.
Így a most következő bundás csirkecombról nem állíthatjuk, hogy az eredeti recept szerint készült, de annyi bizonyos, hogy nagyon finom, fűszeres és porhanyós, amit a pácolásnak köszönhet, a bundája pedig vastag és ropogós, pedig csak két fázisú – igaz, két körös – a panírozása.
Fűszeres rántott csirkecomb
Hozzávalók:
A páchoz:
A bundához:
A sütéshez:
Elkészítés: A csirkecombokat és a filéket megmossuk, majd leszárítjuk, a csirkemellet ujjnyi csíkokra vágjuk. A páchoz egy tálban összekeverjük a citrom kifacsart levét, az olajat, a csilit, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a húsokat, és alaposan összeforgatjuk, 1-2 órát – de akár egy éjszakát is – a hűtőben pihentetjük.
A bundázáshoz a kukoricapelyhet mozsárban – vagy egy tiszta zacskóban – összetörjük, majd egy tányérba tesszük a liszttel, a zsemlemorzsával, a pirospaprikával, a római köménnyel és a fokhagymaporral, és összekeverjük. Egy másik tányérban a tojásokat a tejjel 1 evőkanál olajjal és egy csipet sóval villával felverjük.
Egy edényben bő olajat forrósítunk. Közben a bepácolt csirkecombokat és csirkemellcsíkokat megforgatjuk először a lisztes keverékben, majd a tojásban, majd újra a lisztes keverékben, és a forró olajban időnként megforgatva, közepes lángon szép pirosra sütjük.
Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsepegtetjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Forrón tálaljuk salátával, sült krumplival, krumplipürével, párolt vagy sült zöldséggel, ízlés szerinti körettel.