Írd be, mit keresel:

Vaníliás kelt tekercs – foszlós finomság mindenkorra

A házi kelt tésztával a legjobb pékségek süteményei sem tudják felvenni a versenyt: a friss, még langyos, foszlós tészta ellenállhatatlan, és már sülés közben is mennyei illat tölti be a konyhát. Ha csigákat sütünk belőle, akkor ráadásul mutatós és jól variálható.

Cookta - 2017.06.05.
Vaníliás kelt tekercs – foszlós finomság mindenkorra

A vaníliás kelt tekercs univerzális sütemény, ideális reggelire tejjel vagy kávéval, elcsomagolható uzsonnára, kirándulásra vagy piknikre, vendégvárónak is készíthetjük, de egy tartalmasabb leves után másodikként is remekül megállja a helyét.

Nagyon finom úgy is, ha csak sima vaníliás cukorral elkevert vajjal töltjük meg a tekercseket, de megszórhatjuk mazsolával vagy aszalt áfonyával, bármilyen aprított aszalt gyümölccsel, csokidarabokkal vagy csokicseppel, de akár durvára vágott mandulával, mogyoróval vagy pisztáciával is.

Vaníliás kelt tekercs

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg lágy vaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 2 marék mazsola, aszalt áfonya vagy csokicsepp

Valamint:

  • 1 tojás
  • 3 evőkanál tej

Elkészítés: A tejet és a tojásokat egy nagy keverőtálba tesszük, villával kicsit elhabarjuk, hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot, majd a lisztet és az élesztőt, és konyhai robotgép dagasztóspiráljával – vagy kenyérsütő géppel – tésztává dolgozzuk kb. 10 perc alatt. A tálat berakjuk a hideg sütőbe, de alá teszünk egy forró vízzel teli tálat, és 30 percet hagyjuk kelni.

Közben a töltelékhez a lágy vajat a vaníliás cukorral kikeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, majd sodrófával nagy négyzetté nyújtjuk. Megkenjük a vaníliás vajjal, megszórjuk mazsolával (vagy csokival, áfonyával), és hosszanti irányban feltekerjük. 4-5 centis darabokra vágjuk, és kivajazott kapcsos tortaformába rakosgatjuk, nem túl szorosan, mert még kelni fognak. Betesszük a sütőbe egy tál forró vízzel, és még 30 percig kelni hagyjuk.

A megkelt csigákat 3 evőkanál tej és 1 tojás keverékével lekenjük, majd 180 fokos sütőbe tesszük, és 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a tortaforma peremét levesszük, és így tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.