A házi kelt tésztával a legjobb pékségek süteményei sem tudják felvenni a versenyt: a friss, még langyos, foszlós tészta ellenállhatatlan, és már sülés közben is mennyei illat tölti be a konyhát. Ha csigákat sütünk belőle, akkor ráadásul mutatós és jól variálható.
A vaníliás kelt tekercs univerzális sütemény, ideális reggelire tejjel vagy kávéval, elcsomagolható uzsonnára, kirándulásra vagy piknikre, vendégvárónak is készíthetjük, de egy tartalmasabb leves után másodikként is remekül megállja a helyét.
Nagyon finom úgy is, ha csak sima vaníliás cukorral elkevert vajjal töltjük meg a tekercseket, de megszórhatjuk mazsolával vagy aszalt áfonyával, bármilyen aprított aszalt gyümölccsel, csokidarabokkal vagy csokicseppel, de akár durvára vágott mandulával, mogyoróval vagy pisztáciával is.
Vaníliás kelt tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A tejet és a tojásokat egy nagy keverőtálba tesszük, villával kicsit elhabarjuk, hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot, majd a lisztet és az élesztőt, és konyhai robotgép dagasztóspiráljával – vagy kenyérsütő géppel – tésztává dolgozzuk kb. 10 perc alatt. A tálat berakjuk a hideg sütőbe, de alá teszünk egy forró vízzel teli tálat, és 30 percet hagyjuk kelni.
Közben a töltelékhez a lágy vajat a vaníliás cukorral kikeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, majd sodrófával nagy négyzetté nyújtjuk. Megkenjük a vaníliás vajjal, megszórjuk mazsolával (vagy csokival, áfonyával), és hosszanti irányban feltekerjük. 4-5 centis darabokra vágjuk, és kivajazott kapcsos tortaformába rakosgatjuk, nem túl szorosan, mert még kelni fognak. Betesszük a sütőbe egy tál forró vízzel, és még 30 percig kelni hagyjuk.
A megkelt csigákat 3 evőkanál tej és 1 tojás keverékével lekenjük, majd 180 fokos sütőbe tesszük, és 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a tortaforma peremét levesszük, és így tálaljuk.