Kevert tésztából nemcsak édes süti készülhet, hanem sós is, ami ízlés szerint fűszerezhető és megpakolható mindenféle finomsággal. Most egy mediterrán változat készült – aszalt paradicsommal, sonkával, parmezánnal, olajbogyóval, tiszta Itália!
A tészta összeállítása mindössze 5 perc, a többi a sütő dolga, önmagában is nagyon finom, puha és illatos, sokáig friss marad, nem szárad ki. Tökéletes piknikre, kerti partira, baráti borozáshoz, de akár egy salátával kísérve 1-2 szelet önálló ebéd vagy vacsora is lehet. Ha színes belevalókkal készítjük, akkor nagyon mutatós szeletelve, de süthető akár muffinformában is.
Kenyérnek nevezzük, de csak azért, mert nincs jobb szavunk a pástétomformában sütött szögletes sós süteményre. Itt most mediterrán finomságok kerültek bele, de könnyedén magyarosra is hangolható, ha egy kis aprított bacont, kolbászt, lila hagymát teszünk bele, a parmezán helyett pedig sima reszelt trappistát vagy füstölt sajtot. Érdemes kipróbálni, mert amilyen egyszerű, olyan nagyon finom!
Mediterrán sonkás-sajtos kenyér
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk az olajat és a tejszínt, habverővel összekeverjük, majd hozzáöntjük a lisztet, a sütőport, a parmezánt, az oregánót és a kakukkfüvet, és simára keverjük.
A belevalókat – az olajbogyót, a kaprit, a sonkát és a szárított paradicsomot – apróra vágjuk, beleforgatjuk a tésztába, majd sütőpapírral bélelt szögletes pástétom- vagy cake-formába öntjük.
175 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 40-45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A sütőből kivéve egy kicsit hagyjuk hűlni, majd a formából kivéve rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.