Szeretem a főzelékeket, de nem azokat, amiket a menzáról ismerünk. A mai napig felháborítónak tartom, mikor az agyonlisztezett, nagyon kis zöldségtartalmú, sokszor cukrozott (!) ételekről azt állítják, hogy egészségesek. Ja, és meg is toldják pár szelet kenyérrel, hogy tuti legyen az összhatás.
Na, én erről itthon leszoktam, a főzelékeket általában saját magukkal (turmixolva) vagy valami gluténmentes dologgal, például kukoricakeményítővel vagy csicseriborsóliszttel sűrítem. Az ízén nem lehet észrevenni, sőt, sokkal finomabb, mivel maga a zöldség nagyobb koncentrációban van jelen az ételben.
A most következő főzelék egy igazi nyári vitaminbomba, a ragadozó családtagok kedvéért természetesen debrecenit is sütöttem hozzá.
Cukkinis-sárgarépás krumplifőzelék
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy lábasban az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, kétcentis kockákra vágjuk. Először a répát szórjuk bele, pár keverés után felöntjük az alaplével vagy ennek megfelelő mennyiségű vízzel. Megsózzuk, alaposan megborsozzuk, beleszórjuk a tárkonyt és beletesszük a babérlevelet is. Félpuhára főzzük, ekkor jöhet hozzá a cukkini. Mikor ez is félpuha, a krumpli is mehet főni. Mikor minden zöldség puha, leszűrjük a főzőlét, és kivesszük belőle a babérlevelet.
A zöldségek harmadát simára turmixoljuk a főzőlé egy részével, annyit adjunk hozzá, hogy krémleves állagot kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, egyszer még felforraljuk. Megkóstoljuk, beállítjuk a sóját, és fogyaszthatjuk is.
Én debrecenit sütöttem hozzá, de bármely más feltéttel is kiváló.