Írd be, mit keresel:

Nyári főzelék sok zöldséggel, liszt nélkül

Szeretem a főzelékeket, de nem azokat, amiket a menzáról ismerünk. A mai napig felháborítónak tartom, mikor az agyonlisztezett, nagyon kis zöldségtartalmú, sokszor cukrozott (!) ételekről azt állítják, hogy egészségesek. Ja, és meg is toldják pár szelet kenyérrel, hogy tuti legyen az összhatás.

Cookta - 2017.06.06.
Nyári főzelék sok zöldséggel, liszt nélkül

Na, én erről itthon leszoktam, a főzelékeket általában saját magukkal (turmixolva) vagy valami gluténmentes dologgal, például kukoricakeményítővel vagy csicseriborsóliszttel sűrítem. Az ízén nem lehet észrevenni, sőt, sokkal finomabb, mivel maga a zöldség nagyobb koncentrációban van jelen az ételben.

A most következő főzelék egy igazi nyári vitaminbomba, a ragadozó családtagok kedvéért természetesen debrecenit is sütöttem hozzá.

Forrás:
Hajós Ágnes

Cukkinis-sárgarépás krumplifőzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 50 dkg cukkini
  • 50 dkg sárgarépa
  • 2 teáskanál tárkony
  • 1 l zöldségalaplé vagy víz
  • 1 nagy babérlevél
  • 1 nagy hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

 
Elkészítés: Egy lábasban az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, kétcentis kockákra vágjuk. Először a répát szórjuk bele, pár keverés után felöntjük az alaplével vagy ennek megfelelő mennyiségű vízzel. Megsózzuk, alaposan megborsozzuk, beleszórjuk a tárkonyt és beletesszük a babérlevelet is. Félpuhára főzzük, ekkor jöhet hozzá a cukkini. Mikor ez is félpuha, a krumpli is mehet főni. Mikor minden zöldség puha, leszűrjük a főzőlét, és kivesszük belőle a babérlevelet. 

A zöldségek harmadát simára turmixoljuk a főzőlé egy részével, annyit adjunk hozzá, hogy krémleves állagot kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, egyszer még felforraljuk. Megkóstoljuk, beállítjuk a sóját, és fogyaszthatjuk is. 

Én debrecenit sütöttem hozzá, de bármely más feltéttel is kiváló.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.