Írd be, mit keresel:

Ragu Budapest módra – luxusfogás háziasítva

A bélszín Budapest módra igazi luxusétel, ami fővárosi turistás éttermek kínálatából le nem szedhető. Magyaros, házias, a klasszikus hazai konyha kiválóságait ötvözi – a legnemesebb alapanyagokkal.

Cookta - 2017.06.07.
Ragu Budapest módra – luxusfogás háziasítva

Az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült először a Budapest szelet, amiben a legnépszerűbb magyaros ízeket a legnemesebb alapanyagokkal kombinálták a kreatív szakácsok, holott ebben az időben biztosan nem gyakran került az étel főbb alapanyagaiból a budapestiek tányérjaira. '56 után 2 évvel bélszín és libamáj képviselte a magyar konyhát a világkiállításon – kis magyar abszurd –, lecsós raguval és egy kis zöldborsóval körítve – mondjuk e két utóbbi tényleg klasszikus és mindig jó, mindenkinek megengedhető hazai kedvenc.

A hús-máj-lecsó-borsó tényleg jó kombó, még akkor is, ha nem bélszínből és libamájból, hanem jóval pénztárcabarátabb húsokkal készítjük, például pulykacombbal, sertéskarajjal, csirke- vagy pulykamájjal, így szerencsére elterjedt az egyszerűbb, de ugyanannyira finom egyszerűsített, háziasított változata is a „nemzeti” fogásnak, ami gasztronómiánkat volt hivatott népszerűsíteni a világkiállításon.

Az alábbi recept még egyszerűbb: nem külön készülnek az összetevők, hanem egy raguban ötvöződik minden íz, ráadásul szárnyashússal, ami gyorsabban megpuhul, a főzés közben összeérnek az ízek, magyaros és házias, de nem nehéz fogás, amit mindenkinek meg kell kóstolnia!

Ragu Budapest módra pulykahússal

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykacomb
  • 20 dkg csirkemáj vagy pulykamáj
  • 1 fej hagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 6-8 csiperkegomba
  • 1 nagy marék zöldborsó
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál csemege pirospaprika
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát, a csiperkét, a répát, a paprikát és a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A húst és a májat is leöblítjük, leszárítjuk, felkockázzuk.

Az olajat felhevítjük, rádobjuk a húst, körbepirítjuk időnként átkeverve, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a hagymát, megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a felaprított hagymát, a répát és a paprikát, kevergetve 3-4 percig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot is, és ha összeesett, visszatesszük bele a húst, megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és lefedve 15 percig pároljuk.

Közben megtisztítjuk és cikkekre vágjuk a gombát, amit a húsos raguhoz adunk a májjal és a zöldborsóval együtt, és még 10 percig pároljuk.

Ízlés szerint tálalhatjuk párolt rizzsel, sült vagy főtt krumplival, akár főtt tésztával is ezt a ragusított változatot, az a lényeg, hogy a finom fűszeres szaft egy cseppje se menjen kárba.
 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.