Megjött a nyár és vele az újkrumpli szezonja, ami az egyik legfantasztikusabb zöldség. Az első, ami minden évben készül belőle, az természetesen a pirított, petrezselymes változat, amivel elég nehéz betelni... De jó tudni, hogy remek alapanyaga lehet különféle könnyű nyári salátáknak is. Most egy brokkolis változat következik...
Az újkrumpli főve és sütve is isteni, és meghámozni sem kell a zsenge kis krumplikat. Vannak, akik késsel lekapargatják a héjat, de ez egyrészt macerás, másrészt lekaparjuk így a legvitaminosabb részét. Az újburgonyát bőven elég 5 percre vízbe áztatni, majd egy dörzsis szivaccsal vagy egy kefével átkefélni, alaposan leöblíteni.
Ez az a zöldség, amihez tényleg minden passzol, bármilyen más zöldfélével és fűszerrel jól társítható. így tartalmas, de könnyű alapot adhat egy kiadós salátának. Ez körete lehet grillhúsoknak vagy egy szelet sült halnak, de akár önálló egytálételként is megállja a helyét. Az alábbi salátába a krumpli mellett brokkoli, zsenge újhagyma, paradicsom került, valamint a kora nyár másik ajándéka, friss újhagyma, az egészet pedig magos mustáros dresszing ízesíti. Mindenmentes és alakbarát, ezzel a salátával nem lehet mellélőni.
Brokkolis-újkrumplis saláta
Hozzávalók:
Elkészítés: Az újkrumplit alaposan megmossuk, mérettől függően félbe-negyedbe vágjuk, és sós forró vízben feltesszük főni. Közben a brokkolit rózsáira szedjük, és amikor a krumpli félig megfőtt (kb. 8 perc), a krumplihoz adjuk, és 5-6 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
Az újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk, és mindkettőt a főtt zöldségekhez adjuk.
A salátaöntethez a mustárt az olajjal és az ecettel simára keverjük, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, 1-2 teáskanál vízzel hígítjuk, egyenletesen a zöldségekre locsoljuk, összeforgatjuk.
Érdemes állni, érni hagyni 10-15 percet, majd tálalhatjuk is, még langyosan.