Kihagyhatatlan klasszikus a hideg meggyleves, előételnek és desszertnek is kiváló, selymes, krémes, egyszerre édes és fanyar, frissítő és eszméletlenül finom. Jöjjön a békebeli és egyszerű recept, mert a meggyleves megunhatatlan!
Sehol máshol nem létezik ez a fajta hideg gyümölcsleves, csak nálunk – köszönhetően talán a rendkívül aromás hazai gyümölcsöknek. Az első számú kedvenc a meggyleves, klasszikusan tejföllel, de vannak, akik inkább tejszínnel krémesítve kedvelik. Nekünk a tejfölös a befutó, egy kis vaníliával, fahéjjal és csillagánizzsal, ami egészen megbolondítja ezt az édes és gyümölcsös nyári levest.
Az alábbi recept alapján szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, akár vegyesen is, kivétel a görög- és sárgadinnye, de ezenken kívül bármilyen hazai gyümölcsből eszméletlenül finom és selymes leves kerekedhet. Hűsít, frissít, és mindenkinek gyerekkori emlékeket idéz. 🙂
Hideg meggyleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk, egy fazékba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadunk egy csipet sót, 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a csillagánizst, hozzáreszeljük a citrom héját, és felforraljuk.
Közben a tejföllel kikeverjük a kukoricakeményítőt, egy kis forró levet adunk hozzá, elkeverjük, majd a levesbe öntjük. Összeforraljuk 2-3 perc alatt, a tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd a hűtőbe tesszük.
Ha kellően hideg, bármikor dézsmálható, tálalható, akár kis tejszínhabbal is megkoronázható.