Írd be, mit keresel:

Csirkés empanadas, a latin szerelem

Omlós tészta sós töltelékkel, húsos, halas, sajtos vagy épp zöldséges változatban, aranybarnára sütve, ez az empanada – vagyis empanadas, többes számban, hiszen mindig több készül belőle –, a latin konyhák ezerarcú sztárja. Szuper partiétel és street food, de piknikre is tökéletes – most egy csirkés változatot mutatunk.

Cookta - 2017.06.12.
Csirkés empanadas, a latin szerelem

Spanyolországban és Dél-Amerika legtöbb országában is első számú kedvenc ez a töltött tésztabatyu, amit sütnek olajban és sütőben is, mártogatóssal vagy csak magában, esetleg salátával kísérve is nagyon finom. A vajas omlós tésztát sokféle töltelékkel gazdagítják a tonhalastól a tojáskrémesig, a marhahúsostól a krumplisig, a sajtostól a zöldségesig, de legnépszerűbb talán a csirkehúsos raguval töltött fűszeres empanadas.

A tészta könnyen és gyorsan összeállítható, és elég neki annyi pihenés, amíg a töltelék elkészül. Itt most darált csirkemellel és gombával készült a ragu, egy kis paradicsommal, fokhagymával, római köménnyel és pirospaprikával ízesítve, de akár maradék ragut, pörköltet is ledarálhatunk tölteléknek, vagy ízlésünk és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint összeállíthatjuk, hogy mi kerüljön bele.

Csirkés empanadas

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás 
  • 1 teáskanál só
  • 2-3 evőkanál hideg víz
  • 1 tojás a lekenéshez

A töltelékhez:

  • 2 csirkemellfilé
  • 4 fej gomba
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a vajat, összemorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadjuk, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, kanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

A töltelékhez a csirkemellfilét késes robotgépben pépesítjük. A hagymát, a gombát és a fokhagymát finomra vágjuk, 3 evőkanál forró olajon egy serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a csirkét, és kevergetve kifehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával és a római köménnyel, 1 dl vizet adunk hozzá, és 8-10 perc alatt összepároljuk.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 10 centis köröket szúrunk ki a tésztából. Minden tésztára 1-2 kanálnyi tölteléket teszünk, a tésztát körben lekenjük felvert tojással, félbehajtjuk, és kézzel vagy villával lenyomkodjuk. 

A töltött kis batyukat sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, lekenjük tojással, 180 fokos sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Melegen, langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk, nagyon finom magában is, de kínálhatunk hozzá egy kis mártogatóst is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.