Nincs jobb érzés a forró nyári napokon, mint amikor kinyitjuk a fagyasztót annak tudatában, hogy egy egészséges, mindenmentes frissítő jégkrém vár ránk. Az elkészítése csupán pár perc, és ha kellően lehűlt, bármikor előkaphatjuk az édes hűsítő desszertet.
Szerencsére egyre több helyen árulnak praktikus műanyag vagy szilikon jégkrémkészítő formákat, amiknek a segítségével egészséges házi jégkrémeket készíthetünk. Ha ilyet még nem szereztünk be, akkor kisebb joghurtos- vagy tejdesszertes pohár, pálca helyett pedig műanyag kiskanál is tökéletesen megfelel, amit a félig fagyos jégkrémbe szúrhatunk.
A jégkrém alapja lehet bármilyen gyümölcs, amit egy kis kókuszkrémmel és ízlés szerinti édesítővel sűrű krémmé turmixolunk, és már mehet is a formákba. Azért célszerű kókuszkrémet választani – vagy akár mascarponét, görög joghurtot, ha valakit nem zavar a tejtermék jelenléte –, mert a gyümölcs önmagában nagyon vizes, kristályosra, kevésbé élvezetesre fagy meg, ezért jót tesz neki a krémes állagú kókuszkrém vagy sűrűbb tejtermék.
Gyümölcsjégkrém házilag
Hozzávalók:
Elkészítés: A megtisztított és feldarabolt gyümölcsöket a kókuszkrémmel (vagy a választott tejtermékkel) krémesre, simára összeturmixoljuk. Ízlés szerint édesítjük, megkóstoljuk, és ha pont jó, akkor még egy kis édesítőt hozzáteszünk, mert fagyosan kevésbé édesnek érezzük majd a jégkrémet.
A formába öntjük a keveréket, a fagyasztóba tesszük, és ha félig megdermedt, beleszúrunk egy fapálcát vagy műanyag kanalat, ha formánk van, akkor a tetejükkel lefedjük.
Fogyasztás előtt a formák oldalára kevés langyos vizet engedünk, így könnyen kicsúsznak belőlük az egészséges kis gyümölcsös jégkrémeink.