A Közel-Keleten régi kedvenc a labneh, ez a joghurtból készülő friss sajt; zsírszegény, nagyon krémes, jól ízesíthető, ráadásul otthon is pofonegyszerűen elkészíthető. Csak joghurtra, kis türelemre és némi fűszerre van szükség hozzá, a végeredmény pedig mennyei!
Szendvicskrémnek, mártogatósnak is remek, de akár édes változatban is készíthető, natúran enyhén savanykás és nagyon friss, így a nyári vacsorák, kerti partik sztárja lehet. Valójában egy jól kicsepegtetett, ízesített joghurt, amit készíthetünk selymesen krémesre vagy akár szeletelhetőre, formázhatóra is, ha hosszabban hagyjuk kicsepegni belőle a savót. A Közel-Keleten leggyakrabban előételnek tálalják pitával, fűszerekkel meghintve, amit a falatnyi darabokra tépkedett laposkenyérrel egyszerűen kitunkolnak a tálból, de az sem ritka, hogy a jobban kicsepegtetett friss sajtot kis golyókká formázzák, és friss, aprított zöldfűszerekben megforgatják.
Nagyon jól passzol hozzá a petrezselyem, a menta, a kakukkfű és az oregánó is, olajbogyóval vagy kaprival is remek, de fűszerezhetjük római köménnyel, pirospaprikával, megszórhatjuk pirított szezámmaggal vagy tökmaggal, napraforgóbéllel, aprított pirított dióval vagy mogyoróval…
Labneh – joghurtsajt
Hozzávalók:
Elkészítés: A sajtkészítéshez szükségünk lesz egy tiszta textíliára, ami lehet konyharuha, nagyobb gézlap vagy pelenka is, a lényeg, hogy semmiképpen ne legyen öblítővel átöblítve, mert a ruhán amúgy kellemes illatot átveszi a sajt… Szóval a textíliát egy szűrőbe terítjük, beleöntjük a joghurtot, hozzáadjuk a sót, összekeverjük, majd fölül összefogjuk, és egy spárgával szorosan összekötjük. Ezután fellógatjuk, hogy saját súlyától a nedvesség kicsöpöghessen a joghurtból. Ehhez ideális egy hosszabb fakanál, amit egy fazék tetejére fektetünk, és erre kötjük fel a kis gömböcöt.
Ha krémes, könnyen kenhető sajtot szeretnénk, akkor 24 órát hagyjuk csöpögni, ha formázhatót, akkor 36 órát. Ezután egyszerűen kibontjuk a textíliát, a friss sajtot kivesszük – 1/3-1/4 méretet-mennyiséget kapunk majd. Jól záródó műanyag dobozba tesszük, a hűtőben napokig eláll.
Ha krémsajtként tálaljuk, összekeverhetjük fűszerekkel, vagy tálba téve, kis olívaolajjal meglocsolva, fűszerekkel megszórva, pitával, pirítóssal tálalhatjuk; ha formázhatóra hagytuk lecsepegni, akkor ízesítőkkel összekeverve pici golyókat formázhatunk belőle, vagy zöldfűszerben meghempergetve tálalhatjuk.