A német konyha fogásaiért általában nem nagyon szoktak lelkendezni, de Rote Grütze kivétel: ez egy csodadesszert! Isteni finom, gyors, pofonegyszerű, hidegen és melegen is zseniális, lehet diétás változatban is készíteni. Kötelező megismerni!
A Rote Grütze – vagyis piros kása – egy csupa gyümölcs finomság. Mindenféle piros bogyós kerülhet bele, éppen ami van, és ezeket főzik össze pár perc alatt egy kis fűszerrel és édesítővel, majd egy kis keményítővel sűrítik. Egy krémes, pudingos állagú desszert a végeredmény, amit vaníliafagyival, pudinggal, gyümölcsrizzsel vagy simán tejszínhabbal tálalnak, de egy krémesebb, sűrű joghurttal is remek. Ha a cukrot valamilyen alakbarát édesítőre cseréljük, akkor diétás finomságnak is tökéletes, nem mellesleg pedig mindenmentes.
A németek olyan szerencsések, hogy ők készen is megvásárolhatják, bár igazság szerint annyira egyszerű, hogy pár perc alatt otthon is elkészíthető. Málna, eper, cseresznye, meggy, ribizli kerül leggyakrabban bele, de szederrel, áfonyával is kiegészíthető a gyümölcsök sora. Melegen és hidegen is isteni, a fent említett desszertváltozatok mellett tehetjük palacsintába, gofrira, rétegezhetjük tiramisuba, bármilyen pohárkrémbe, kanalazhatjuk zabkására, müzlibe – mindegyik mennyei!
Az Instagramon érdemes megnézni, mennyi módon használható a Rote Grütze, a recept alatti videón pedig a készítés menete is jól követhető.
Rote Grütze
Hozzávalók:
Elkészítés: A gyümölcsöket megmossuk, leszárítjuk, megtisztítjuk, ha cseresznyét vagy meggyet is használunk, akkor kimagozzuk. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a magjait egy éles késsel kikaparjuk.
A meggylevet egy kis lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a vanília magjait és a hüvelyt is. A keményítőt egy kis hideg vízzel simára keverjük, a meggyléhez adjuk, kevergetve sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket és a cukrot is, megvárjuk, míg a cukor felolvad, majd levesszük a tűzről.
Tálalhatjuk azonnal, de langyosra hűtve vagy teljesen hidegen is – ahogy épp kedvünk van.