Írd be, mit keresel:

Mónika-szelet – avagy egy régi süti nyomában

Nem ritka, hogy egy-egy ételt, desszertet vagy sütit élő személyről neveznek el. Ha híres embernek ajánlotta a készítője, vagy ha magáról a megálmodóról kapta a nevét, akkor a története nagy eséllyel fennmarad, és a jó recept mellett egy izgalmas gasztrotörténettel is gazdagabbak leszünk. A Mónika-szeletnek is van sztorija, csak egy kicsit kacskaringós.

Cookta - 2017.06.15.
Mónika-szelet – avagy egy régi süti nyomában

A Mónika-szelet egy igazán házias süti, darált dióval gazdagított piskóta, amibe vajas-grízes krém kerül, tetejére pedig csokiforgács vagy csokimáz. Amolyan „mindig jó” süti, ami egyszerűen elkészíthető, gyerekkort idéző, nagymamás finomság – mindez a fiatalos Mónika névvel… A női nevek nem is olyan ritkák a sütinevek között, és közülük több is kapcsolható egy zseniális gyógyszerészhez. Így még titokzatosnak és talányosnak tűnhet a történet, de ha kimondjuk, hogy VÁNCZA, még a legfiatalabbaknak is ismerősen cseng a név, talán még a régi szlogent is rá tudja vágni mindenki: Haladjon ön is a korral, süssön Váncza-sütőporral!

Váncza József tényleg zseni volt – egyrészt nagyszerű és kísérletező kedvű, innovatív gyógyszerész, aki rengeteg dolgot fejlesztett, másrészt ügyes üzletember. A múlt század elején boltjában kezdte forgalmazni az általa kifejlesztett sütőport – szódabikarbónából – és pudingport, majd népszerűségüket látva üzemet is nyitott, ahol előre csomagolva, kisebb tasakokba téve gyártották a háziasszonyok dolgát segítő értékes alapanyagokat, sőt később kekszet, csokit, de még levesport is. A nagy ötlet – az ideális termék mellett – az volt, hogy a csomagok hátoldalára egy-egy családi receptet nyomtattak, ezzel is ötletet adva az újabb sütőporos és pudingos desszertek készítésére a vásárlóiknak.

A tasakokra csak megbízható és nagyon finom receptek kerülhettek, így Váncza a saját családi kedvenc süteményeink receptjét használta, és gyakran nevezte el őket a család hölgytagjairól. Így született a Lili-kifli vagy a Judit-torta, illetve a Mónika-szelet is, ami mégis izgalmasabban hangzik, mint a diós-grízes-krémes süti…

A leleményes és jó üzleti érzékkel megáldott patikus egyébként a termékeik csomagolásán lévő recepteket össze is gyűjtötte, majd könyvbe rendezve meg is jelent A mi süteményes könyvünk címmel. A takarékos, egyszerű és nagyon népszerű receptek gyűjteménye azóta sok kiadást megért…

Mónika-szelet

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 evőkanál víz
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • csipet só

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál búzadara
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg lágy vaj
  • 5 dkg darált dió

A tetejére:

  • 5 dkg csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál darált dió

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, valamint a vizet, és jó habosra, kifehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót, simára keverjük, majd fellazítjuk 2-3 evőkanál tojáshabbal, majd a többi tojáshabbal is finoman, de alaposan összeforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük, 175 fokos sütőbe toljuk, ahol 15-18 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a tészta.

A krémhez a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a búzadarát, és folyamatos keverés mellett krémesre főzzük, hozzáadjuk a darált diót is, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Ekkor adjuk hozzá a lágy vajat, és habverővel jól kidolgozzuk.

A piskótát 3 lapba vágjuk, egyenletesen megtöltjük a krémmel.

A tetejére a csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a darált diót is, elkeverjük, majd egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.