Hófehér tojáshab, selymes tejszín és gyümölcs - ennél egyszerűbb és mutatósabb desszertet nehéz elképzelni. Légiesen könnyű, elegáns, és elkészíteni is nagyon egyszerű.
A piskótatekercs igazi klasszikus, békebeli sütemény, akár sima házi lekvárral, akár különféle krémekkel töltve – ennek mintájára készül ez a habcsókos tekercs, amit akár nevezhetnénk Pavlova-roládnak is, hiszen ugyanúgy sült tojáshab, tejszínhab és gyümölcs triója, mint a Pavlova-tortánál. Pillekönnyű, szétolvad a szájban, kellemesen vaníliás, amit készíthetünk bármilyen gyümölccsel gazdagítva.
Az alábbi videóban eper és vaníliás tejszínhab kerül töltelékként a habcsókos roládba, ráadásul a sült tojáshabot egy kis szeletelt mandula gazdagítja, ami némi roppanós izgalmat is hozzáad ehhez a mesés desszerthez. A videón jól követhető a készítés folyamata, de alatta jön a részletes recept is.
Epres habcsóktekercs
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásfehérjéket egy keverőtálba tesszük, és robotgéppel elkezdjük habbá verni, közben kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, hogy szép fényes, kemény tojáshabot kapjunk.
Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, ecsettel vékonyan lekenjük olajjal, rákanalazzuk a tojáshabot, és téglalap alakban vékonyan, egyenletesen elterítjük, meghintjük a szeletelt mandulával. 220 fokos sütőbe toljuk, 8 percig ezen a hőfokon sütjük, majd 160 fokra visszavesszük a sütőt, és kb. 10 percig sütjük.
A sütőből kivéve a sütőpapír segítségével megfordítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, és hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a jól behűtött tejszínt a vanília-kivonattal felverjük, az epret megmossuk, kicsumázzuk, apróra vágjuk.
A tejszínt a tojáshabra kenjük, megszórjuk az eperrel, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük. 1 órát hagyjuk pihenni a hűtőben tálalás előtt.