A szerbek egyik mennyei találmánya, ami könnyedén rokonítható a mi körözöttünkkel. Túró, paprika, egy kis tejföl, némi fűszer - és ami a különbséget adja: a sült kápia paprika! Szendvicskrémnek, mártogatósnak, szósznak is ideális, attól függően, mennyire sűrűre vagy krémesre készítjük!
Urnebes salata, ez a becsületes neve, de valójában egy szendvicskrémnek, szósznak és mártohatósnak is használható kebce, ami talán attól salataa, vagyis saláta, hogy zöldség is van benne. A lényege a grillen vagy sütőben alaposan megsütött piros kápia paprika, aminek a húsában karamellizálódik a cukor, míg a bőre füstösre, feketére sül. Ha műanyag dobozba vagy zacskóba zárjuk pár percre, akkor a bőre felpuhul, és könnyedén lehúzható, a többi már csak egy mixer vagy késes robotgép dolga.
Készülhet túróval vagy juhtúróval, akár a kettő keverékével, egy kevés csípős paprika vagy csili is nagyon jót tesz neki, a krémességét-állagát pedig beállíthatjuk tejföllel vagy joghurttal. Ha szárazabbra készítjük, akkor formázhatunk belőle golyóbisokat, krémesebben isteni pljeskavicával, más grillezett hússal, akárcsak az ajvár.
Urnebes
Hozzávalók:
Elkészítés: 7-8 kápia paprikát grillen vagy sütőben megsütünk, 10 percre lefedhető műanyag tálba vagy nejlonzacskóba tesszük, hogy a bőre felpuhuljon. Ezután a bőrét lehúzzuk, a magjait eltávolítjuk, a húsát mixerbe tesszük 2 gerezd zúzott fokhagymával, 25 dkg túróval, pár csepp borecettel, sóval, borssal és ízlés szerint egy kis csípős pirospaprikával vagy csilivel, és krémesre összedolgozzuk. Szendvicskrémnek, mártogatósnak is ideális.