A sangria eredetileg egy vörösboros spanyol ital, maga a neve a sangre – vér – szóból ered. De bátran készíthető fehérborból is, még a spanyolok sem tartják szentségtörésnek: sokkal könnyedebb, frissítőbb italt kapunk, mint a szenvedélyes, bódító sangria, de nagy melegben éppen ezért a frissességért érdemes készíteni.
A sangriát nevezhetnénk akár egy gyümölcsökkel gazdagított fröccsnek vagy divatosan borkoktélnak is, mindkettő igaz. A lényeg, hogy valamilyen citrus és szezonális (vagy akár fagyasztott) gyümölcs is legyen benne, és adjunk kis időt az összekevert italnak, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek, illetve hogy kellően le tudjon hűlni a hűtőben.
Míg a vörös sangriába általában valamilyen tömény is kerül a gyümölcs és a szóda mellett, addig a fehér sangriánál a könnyedség a lényeg, a meleg, nyári estéken úgyis érdemes óvakodni a magasabb alkoholtartalmú italoktól. Az alábbi nagyon kellemes, könnyű italnál egy kis szénsavas gyömbér és bodzaszörp ízesíti a borkoktélt a citrom és az őszibarack mellett, nagyon finom kompozíciót alkotnak, de bátran kipróbálható más gyümölccsel és szörppel, üdítővel is.
Fehér sangria
Hozzávalók:
Elkészítés: A citromot és az őszibarackot alaposan megmossuk, a barackot félbevágjuk, kimagozzuk, majd a citrommal együtt szeletekre vagy cikkekre vágjuk.
A fehérbort, a gyömbért és a bodzaszörpöt egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a gyümölcsöket, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt felöntjük a szódával vagy az ásványvízzel, jégkockát adunk hozzá, és poharakba merve kínáljuk.