Minden nyáron eljön a várva várt nap, amikor az első friss és zsenge zöldborsót megvesszük. Olyan finom édes és ropogós, hogy legszívesebben nyersen elcsemegéznénk, így érdemes dupla adaggal venni, ha az évad első friss borsólevesét is szeretnénk belőle megfőzni.
A borsóleves persze rengetegféle lehet, zöldséges, csipetkés, vajgaluskás, tejfölös, tejszínes, pirospaprikás, és persze lehet krémleves is, petrezselyemmel klasszikusan és mentával egy kicsit újszerűbben. De az első zöldborsóleves az évben nálunk mindig a legegyszerűbb módon készül, mégpedig azért, hogy a zsenge borsó minden íze érvényesülni tudjon. Aztán persze jöhetnek a mindenféle változatok!
A legegyszerűbb borsólevesben csak zsenge borsó, egy kevés új sárgarépa, petrezselyem és só van, illetve a végén elhabart tojás kerül bele, ami pillanatok alatt szálasra fő, és valójában csak egy kis tartalmat ad a levesnek, hogy ne kóricáljanak benne a borsószemek. Nincs benne se rántás, se habarás, könnyű, friss, nyári. Érdemes kipróbálni – gyors és tényleg pofonegyszerű…
A legegyszerűbb zöldborsóleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldborsót kifejtjük, de a héjat nem dobjuk el, hanem egy kis fazékba tesszük, felöntjük 1,2 liter vízzel, felforraljuk, és 5–6 percig főzzük, hogy a hüvelyekből is kifőjön a finom borsós íz, majd átszűrjük, a levet félretesszük.
A fazékban 1 evőkanál olajon megfuttatjuk a karikára vágott sárgarépát és a zöldborsót, felöntjük a borsós főzőlével, sózzuk, és 5–10 perc alatt harapósan puhára főzzük.
Közben felaprítjuk a petrezselymet, a tojást pedig egy tálkába felütjük, és egy csipet sóval elhabarjuk. Folyamatos kevergetés mellett a levesbe öntjük, hogy szálasra szétfőjön a forró levesben, majd a petrezselymet is hozzáadjuk.