Meleg nyári napokon nem mindig van kedvem bekapcsolni a sütőt, így ilyenkor gyorsan összeállítok egy-egy pohárkrémet vagy trifle-t, ahogy az angolok hívják a réteges, krémes desszerteket. Gyorsan összeállítható, egyszerű és isteni. Ebéd után, közvetlenül a hűtőből kivéve pedig igencsak jólesik elkanalazgatni.
Ezt a pohárkrémet meggyel készítettem, de ízlés szerint bármilyen gyümölccsel készülhet, sőt még befőttel is. Egy kis puding, tejszín és gyümölcs mindig jó együtt, némi omlós zabkeksszel rétegezve pedig komoly desszert lehet – pedig szemtelenül egyszerű.
Az előzőleg lecukrozott, de azért kissé savanykás meggy nagyon jól passzol a tejszínnel elkevert vaníliás krémmel, a ropogós zabkeksz elképesztően finom hármast alkot, ami kehelybe rétegezve ráadásul nagyon mutatós is!
Meggyes-vaníliás trifle
Hozzávalók 4 pohárhoz:
Elkészítés: A meggyet magozzuk ki, majd keverjük össze ízlés szerint cukorral, és hagyjuk pár órát állni. Ezután alaposan csepegtessük le.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá.
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel és a kristálycukorral. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd csorgassuk hozzá a pudingot, és állandó keverés mellett főzzük pár perc alatt sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. Ekkor apránként keverjük hozzá az előzőleg felvert tejszínhabot.
A poharakba morzsoljunk bele 2-2 db zabkekszet, majd rakjuk rá a fele mennyiségű meggyet. Ezután kanalazzuk rá a fele mennyiségű vaníliás krémet, majd ezt ismételjük meg.
Az elkészült pohárkrémet tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd rögtön kínáljuk. A ropogós keksz, a kissé savanykás meggy és a vaníliakrém nagyon jól illenek egymáshoz.