Akármit mond bárki, szerintünk a citromfagyi a legjobb frissítő-hűsítő desszert kánikulában. A házi változat 10 perc alatt összeállítható, a fagyasztás ugyan némi türelmet igényel, de utána bármikor előkaphatjuk a jeges desszertet a fagyasztóból...
Ha nincs fagyigépünk, akkor is készíthetünk krémes citromfagyit, mégpedig tejszínnel, ami kellően zsíros ahhoz, hogy jól felhabosítva a fagyasztás után is könnyen kanalazható, nem kristályos, hanem selymes-krémes fagyit élvezhessünk házi változatban, adalékoktól és állományjavítóktól mentesen.
Ebbe a citromfagyiba tényleg csak 3 alapanyag kell – citrom, cukor és tejszín –, elképesztően egyszerű és isteni. Aki jót akar, az a citrom reszelt héját is beleteszi, meg akár egy kevés kurkumát, hogy szép sárga legyen, de akár meg is bolondítható az alaprecept, ha egy kis bazsalikomot, citromfüvet vagy mentát egy mozsárban összekrémesítünk a citromos-porcukros sziruppal, és így adjuk majd a tejszínhez…
Citromfagyi krémesen, fagyigép nélkül
Hozzávalók:
Elkészítés: A citromokat alaposan megmossuk meleg vízben, majd 2 citrom héját lereszeljük. A citromok levét kifacsarjuk, leszűrjük, 1 decit egy tálkába öntjük, és simára keverjük a porcukorral és citromok reszelt héjával, és ha szép sárga fagyit szeretnénk, akkor a kurkumával.
A jól behűtött habtejszínt elektromos habverővel elkezdjük felverni – tudnivalók a tökéletes tejszínhez ITT –, amikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a cukros-citromos keveréket, és egészen keményre verjük.
Lezárható műanyag dobozba kanalazzuk, és a fagyasztóba tesszük. 6–8 óra után már fogyasztható, de természetesen később is bármikor megdézsmálható vagy elegánsan tálalható.