Nagyon finom, mutatós és egészséges, igazi nyári étel, bár szó szerint persze nem lecsó, mégis a franciák lecsójának, a ratatouille-nak egyfajta tepsis változata. Gyors és nagyon hálás, kiadós mediterrán fogás, szívből ajánljuk!
Csupa zöldség, nyári színkavalkád ez a csőben sült zöldségrakottas, aminek jellegzetessége, hogy a vékonyra karikázott zöldségeket nem egymásra pakoljuk, hanem egymás mellé állítgatjuk, míg egy színes, csíkos és csinos kavalkádot nem kapunk. A zöldségek krémesre sülnek, miközben zsiradék alig van benne, így diétába, vegán étrendbe is könnyedén beilleszthető akár önálló fogásnak, de kísérheti egy kis párolt rizs, húsevőknek pedig ideális köret lehet egy szelet roston sült vagy grillezett hús mellé. Talán nem meglepő, de a franciák friss bagettel fogyasztják, a fűszeres, zöldséges szaftot az utolsó cseppig kitunkolva – no lám, ez is emlékeztet a mi lecsónkra. 🙂
Padlizsán, cukkini, paradicsom és húsos paprika kerül rétegezésre, mindez egy kicsit elősütött hagymaágyra rendezve, az egészet fokhagyma, provence-i fűszerkeverék teszi egyszerűségében tökéletessé. Aki szereti, a sütés vége felé megszórhatja reszelt sajttal vagy morzsolt fetával, tépkedhet a tetejére mozzarellát – nem fogja elrontani!
Színes zöldségrakottas
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy sütőtálat alaposan kivajazunk. A hagymát és 1 gerezd fokhagymát meghámozunk, apróra felkockázzuk, és egyenletesen sütőtálba szórjuk, betesszük a sütőbe 8–10 percre, majd a sütőből kivéve kicsit hagyjuk hűlni.
Közben a zöldségeket megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk, majd váltakozva, minél színesebben egymás mellé rendezzük állítva a megfonnyasztott hagymára. A maradék fokhagymát is megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, itt-ott berakosgatjuk a zöldségek közé. Az egészet sózzuk, borsozzuk, megszórjuk provence-is fűszerkeverékkel, meglocsoljuk az olívaolajjal.
Alufóliával lefedjük, betoljuk a sütőbe, és saját gőzében 45 percet sütjük, majd a fóliát óvatosan levéve még visszatoljuk 10–15 percre, hogy kissé megpiruljon.
Forrón, langyosan és hidegen is tálalhatjuk, kakukkfűvel, bazsalikommal meghintve, friss bagettel vagy párolt rizzsel, de egy roston sült hússzeletnek is kiváló körete lehet.