Írd be, mit keresel:

10 fontos smoothie-tudnivaló az egészségünkért

A krémes turmix remek napindító, de uzsonnának is tökéletes, amikor szükségünk van még egy újabb lendületre. Mégis vannak, akik macerásnak tartják az elkészítésüket: nekik szeretnénk most segíteni 10 fontos érvvel.

Cookta - 2017.06.23.
10 fontos smoothie-tudnivaló az egészségünkért

Az, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből változatosan összeállítható smoothie nemcsak finom, de egészséges is, arról senkit nem kell győzködni, de hogy mi mindenre jó és hogyan érdemes készíteni, arról érdemes néhány szót ejteni…

1. A napi ideális zöldség és gyümölcs elfogyasztása sokszor gondot jelent, különösen nyersen, pedig nagyon fontos az anyagcserénk és a vitaminok szempontjából, de ha leturmixolt fiss gyümölccsel, zöldséggel indítjuk a napot, akkor már megadtuk a szervezetünknek a legfontosabbakat.

2. Rendszeres fogyasztásával megőrizhetjük a súlyunkat, de akár még fogyhatunk is, ha smoothie-t étkezésként fogyasztjuk, nem pedig italként.

3. A smoothie segít a barnulásban és megőrizni a szép, barna bőrt, különösen akkor, ha bogyósokat és egy kevés zöldet – spenótot, búzafüvet, saláta- vagy reteklevelet – teszünk bele.

4. A smoothie egészségesebb, mint a gyümölcslé, mert a gyümölcs rostjait is tartalmazza, ami jótékonyan hat a bélrendszerre és az emésztésre.

5. A smoothie könnyebben emészthető, mint a „sima„ nyers gyümölcs vagy zöldség, hiszen pépesítve, turmixolva kerül a szervezetbe, ráadásul a vadabb, esetlegesen savasságot okozó gyümölcsök, mint amilyen a meggy vagy a ribizli, megszelídíthetőek egy kis banánnal vagy avokádóval.

6. A smoothie egyáltalán nem macerás, ha időnként kicsit felpakoljuk a fagyasztót gyümölcsökkel, amelyekkel kipótolhatjuk a friss gyümölcsöt, banánt, almát, ami többnyire mindig van otthon, vagy készíthetünk kész smoothie-tasakokat is a szaladósabb napokra.

7. A smoothie-ba mindig érdemes egy kis zöldet is tenni, nemcsak akkor, ha kimondottan zöldturmixot készítünk, különösen nőknek és vérszegénységgel küzdőknek, mert a spenótban, kelben, búzafűben sok vérképző vas van. Ezek helyett használhatunk spirulina algaport is, egy kiskanálnyi már tökéletes hatással van a vérképzésre.

8. A smoothie rendszeres fogyasztásával csökken a nassolási vágy – egyrészt azért, mert önmagában is édes, másrészt segítségükkel minden fontos tápanyag, vitamin és nyomelem a szervezetünkbe kerül, így nem keressük a hiányok pótlását különféle nassokban.

9. A smoothie-val kiváltható egy komplett étkezés is, ha egy kis zabpelyhet vagy chiamagot is teszünk bele, de ugyanígy tartalmasabbá tehető banánnal, avokádóval is. 

10. Desszertként is megállják a helyüket, ha kellően krémesre, sűrűre készítjük, fagyasztott gyümölcsökkel és egy kis tejjel, magtejjel készítve pedig isteni hűsítő nyári shake-ké lényegülhet át a smoothie.

Egészségünkre!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.