Nagyon szeretem a kapor ízét és illatát, így aztán amibe csak lehet, vagyis amihez illik ez az ízvilág, bele is teszem. Főleg nyár elején, amikor még ilyen friss, zsenge – ráadásul a kertben most gyönyörűen gyarapszik.
Mostanában kétnaponta kaporszószt főzök, mindenhez… Imádom, a napokban viszont arra gondoltam, főzök egy egyszerű, ám finom cukkinilevest – természetesen kaporral. Persze a kapor mellett került a levesbe még gyenge cukkini, újkrumpli és tejföl, végül pedig levesbetétnek egész tojást ütöttem bele, majd főztem keményre.
Látványra talán nem a szépségéről lesz híres ez a leves, viszont az íze nagyon, de nagyon finom. Nagyon gyors, egyszerű, friss és nyári, tartalmas, de könnyű. Ízlés szerint tálalhatjuk melegen, éppen csak langyosan, de akár hidegen is… Szerintem isteni. 🙂
Kapros cukkinileves tojással
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkinit és a krumplit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A kaprot csipkedjük le a szárról, majd szintén vágjuk fel apróra.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, a krumplit és az apróra vágott kaprot, majd szórjuk meg az ételízesítővel, egy csipet szerecsendióval, őrölt színes borssal, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és addig főzzük, míg a cukkini és a krumpli megpuhul. Ha szükséges, közben ízesítsünk utána.
A lisztet keverjük simára a tejföllel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután forraljuk fel a levest, majd egyesével, óvatosan üssük bele a tojásokat, és a lángot mérsékelve, szép lassan főzzük még pár percig. Miután beleütöttük a tojásokat, már nem szabad megkeverni, csak kicsit rázogatni az edényt, hogy a tojás ne törjön!
Tálaláskor merjük a levest tányérba, tegyünk bele egy-egy buggyantott tojást, majd úgy kínáljuk.