A folyadékpótlásról nem lehet elég szót ejteni kánikula idején, mennyire fontos és mennyit érdemes inni, de ritkán kerülnek szóba azok a hűsítő italok, amelyek melegben nagyon jólesnek, így elsőre tökéletesnek tűnnek, mégis sokkal többet ártunk velük a szervezetünknek.
– Az elsődleges ellenség a forró napokon az alkohol. Egy pohárka jeges rozé bor vagy egy harmatozó pohár sör ugyancsak csábítónak tűnik szomjunk oltására és szervezetünk hűtésére, de nem árt, ha tudjuk, hogy az alkohol vízhajtó, folyadékot von el a szervezetből, amit a megfelelő hidratálás miatt legalább kétszeres mennyiségű vízzel kellene pótolni. Este, amikor csillapodik a hő, egy-két pohárka belefér, de nem folyadékpótló, arról nem is beszélve, hogy nagy melegben az alkohol könnyen fejbe is csapja az embert.
– Aztán itt vannak a különféle üdítők, a buborékos vagy gyümölcslének álcázott italok, amelyeket magas cukortartalmuk miatt célszerű elkerülni. Egyrészt felesleges kalóriabevitel, másrészt a cukor szomjassá tesz, vagyis hosszú távon vagy újabb cukros rémséghez folyamodunk, vagy vizet iszunk.
– A különféle készen kapható tejes turmixok, milkshake-ek és jegeskávék is kánikulai ellenségeink: elsőre frissítenek, de elég nehezen emészthetőek, a szervezetünknek így több erőfeszítést kell tennie. Míg desszertnek vagy uzsonnának megfelelnek, a folyadékpótlásba azért ne számítsuk bele őket.
– A túlzottan jeges, hideg dolgoktól is érdemes tartózkodni, mert bár elsőre nagyon hűsítően hatnak és kellemesnek tűnnek, túl nagy a hőmérséklet-különbség a testünkhöz képest, és a szervezetünknek pluszmunkát adunk azzal, hogy testhőmérsékletűre felmelegítse. Ettől a „munkától” pedig még inkább melegünk lesz.
Jó, de akkor mit igyunk?
Mindenki tudja, hogy a tiszta, friss víz a legjobb, de azért valljuk be, hogy a víz is unalmassá tud válni ekkora mennyiségben… Erre megoldás az ízesített víz, de nem az, ami a boltban kapható, hiszen könnyűszerrel mi magunk is készíthetünk változatosan különféle ízesített vizeket. Pár friss zöldfűszer, néhány szem gyümölcs, fél óra pihentetés, és már kortyolhatjuk is. Mutatunk is néhány kedvenc ízkombinációt, amihez semmi mást nem kell tennünk, mint a megtisztított, szeletelt gyümölcsöt egy kancsó vízbe tenni: