Írd be, mit keresel:

Parfé, a tökéletes fagylalt – franciásan

A hűsítő nyári desszerteknek egyik legnagyobb klasszikusa a parfé, ami ízesítésben és formában is nagyon sokféle lehet, de alapja mindig egy főzött tojásos-tejszínes, nagyon selymes krém. Nem kell hozzá semmi extra kellék és alapanyag, a végeredmény pedig egy tökéletes jeges desszert.

Cookta - 2017.06.27.
Parfé, a tökéletes fagylalt – franciásan

A parfé szó szerint tökéletes – a parfait ugyanis nemcsak ezt az elegáns fagylaltot jelöli, hanem szó szerint azt is jelenti: tökéletes. A gőz fölött főzött és habosított gazdag krém a hűtést és a fagyasztást követően is selymes állagú, nem igényel közben kevergetést vagy fagyigépet, és ha gyümölcsökkel, magokkal vagy csokidarabokkal gazdagítjuk, akkor nagyon mutatós is.

Az alaprecept nagyon sok módon variálható, a vanília mellett fűszerezhető fahéjjal, kávéval, kakaóporral, kókusszal, de beleforgathatunk pirított diót, mandulát is. Most egy kis málna és pisztácia került bele, gyönyörű és istenien finom duó, ami egészen feldobja az egyszerű vaníliás parfét. A pisztácia roppan a hideg krémben, a málna pedig üdítően ellenpontozza a vaníliás selymességget.

Vaníliaparfé málnával és pisztáciával

Hozzávalók:

  • 2 egész tojás + 3 sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 4 dl tejszín
  • csipet só
  • 20 dkg málna
  • 1 marék sózatlan pisztácia

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat (mind az ötöt) egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hosszában félbevágott vanília kikapart magjait, valamint a porcukrot, és vízgőz fölött egészen fehérre, habosra kikeverjük elektromos habverővel, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

Közben a pisztáciát durvára összevágjuk, a jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük. A gőzölt vaníliás tojáshabot először a fehérjehabbal összeforgatjuk, majd a tejszínhabbal és a pisztáciával is finoman elvegyítjük.

Egy őzgerinc- vagy pástétomformát fóliával kibélelünk, és a habos krémet beleöntjük úgy, hogy közben málnaszemekkel megpotyogtatjuk. A fóliát visszahajtjuk a fagyi tetején, és fagyasztóba tesszük legalább 5 órára.

Tálalás előtt kivesszük, pár percet hagyjuk felengedni, majd szeletelve tálaljuk – ízlés szerint friss málnát, málnaöntetet kínálhatunk hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.