Írd be, mit keresel:

Görög gombasaláta – frissítő finom fogás nem csak diétázóknak

Ha hűsítő, nyári fogásokról van szó, bátran fordulhatunk a görögökhöz is, jól ismerik ugyanis a forró nyarakat. A citromos-fehérboros gombasalátájuk például őrülten jó, kiadós és nagyon egyszerű, viszont tényleg alaposan lehűtve az igazi!

Cookta - 2017.06.30.
Görög gombasaláta – frissítő finom fogás nem csak diétázóknak

Egy könnyű diétás vacsorának, ízletes köretnek is nagyon jó, de kerti partin is tökéletes fogás lehet ez a citrusos, üde, harmonikus saláta. 15 perc alatt kész, utána már csak hűteni kell, és frissítő hatása nemcsak a hőmérsékletének, hanem a benne lévő nem kevés citromnak is köszönhető, ráadásul nemcsak a citrom leve, de a héja is ízesíti, fűszerekkel kicsit összefőzve.

A pár perc főzés alatt a gomba kiengedi a levét, majd utána a hűlés és a hűtés alatt marinálódik, fantasztikusan átveszi a fűszerek aromáit. Ha vega főételként fogyasztanánk, érdemes egy kis bulgurt, kölest vagy rizst készíteni hozzá, ami fel tudja szívni-venni a gombasaláta isteni és fűszeres levét…

Görög gombasaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperkegomba (lehetőség szerint barna csiperke)
  • 2 citrom
  • 2 babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kis paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A gombák tönkvégeit levágjuk, a fejeket folyó víz alatt megmossuk, majd cikkekre vagy szeletekre vágjuk a paradicsommal együtt. 

Az egyik citromot félbevágjuk, az egyik felet héjastul felszeleteljük, a másik felét kifacsarjuk. A citromlevet, az olívaolajat, a bort és a paradicsompürét összekeverjük, hozzáadjuk a szeletelt citromot, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a koriandert, és tűzre téve 5 percig forraljuk. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 8 percig főzzük, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.

Ha kihűlt, kidobjuk belőle a fűszereket, hozzáadjuk a maradék 1 citrom kifacsart levét, és jól behűtjük.

A finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk, adhatjuk előételnek vagy köretnek, de diétás, könnyű fogásnak is kiváló.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.