Reggelinek, uzsonnának, egészséges nassoláshoz, de akár még desszertnek is tökéletes egy jó ropogós granola. Míg a müzliben és a zabpehelynél azt szeretjük, ha kellően felpuhul és szinte krémes, addig a granolánál épp a ropogóssága teszi nagyon finommá.
A quinoa nemcsak kiváló gluténmentes köret vagy kása lehet, hanem édesre is hangolható, semleges, kicsit diós íze miatt. Bár általában gabonaként emlegetjük, valójában a parajfélék családjába tartozik, jóval kevesebb kalóriát is tartalmaz, mint bármelyik gabonaféle (120 kcal/100 g). Ráadásul azon kevés növényi alapanyagok egyike, melyekben teljes értékű fehérje is található, így a vegetáriánusok, de főleg a vegánok kedvelik. Tartalmazza mind a 9 aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van, és amelyet állati eredetű alapanyagok hiányában nehéz biztosítani.
Ebben az isteni granolában a quinoáé a főszerep, amit zabpehely, magok és fűszerek gazdagítanak, az arányok és az ízesítés is módosítható, személyre is szabható, attól függően, ki mit szeret vagy mi van éppen otthon.
Quinoa granola
Hozzávalók kb. 40 dkg granolához:
Elkészítés: A quinoa felét egy késes ropotgépbe tesszük, és finomra őröljük, majd egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk az összes többi alapanyagot, és kézzel vagy kanállal alaposan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és 150 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 40 percig sütjük-pirítjuk.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó üvegben vagy dobozban tároljuk, ízlés szerint görög joghurttal, joghurttal, tejjel és gyümölcsökkel fogyasztjuk.