A thai konyha nagyon kedveli a gyors, frappáns és fűszeres fogásokat - így vagyunk ezzel mi is. :) Sült tésztáik és zöldséges-rizses fogásaik mellett nagyon népszerűek a különféle nyársaik, amelyekre hús, hal és rák is gyakran kerül, a lényeg csak annyi, hogy előtte fűszeres pácban megfürödjenek. Most egy csirkés változat következik...
A sovány és semleges ízű csirkemellnek valóságos áldás egy fűszeres pác, ami nemcsak megízesíti, hanem szaftossá és omlóssá is teszi. A falatnyi kockákra vágott hús percek alatt átsül, és nyársra húzva könnyen forgatható – akár parázs felett sütjük grillen, akár serpenyőben, arról nem is beszélve, hogy milyen mutatós és könnyen fogyasztható így, akár partiételnek is tökéletes.
A thai ízvilágot jellemző sós-édes-csípős kombináció otthon is egyszerűen megvalósítható, ha van néhány egzotikus alapfűszerünk, mint amilyen a szójaszósz vagy a halszósz, illetve még egy kis gyömbérre és lime-ra van szükség ehhez a recepthez, a többi alapanyag minden háztartásban megtalálható. Egyszerű, mégis különleges, könnyű és pikáns, és diétás étrendbe is bátran beilleszthető fogás.
Thai csirkenyársak
Hozzávalók:
Elkészítés: A páchoz a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és egy keverőtálba lereszeljük. Hozzáadjuk a lime-ok kifacsart levét, a szóját és a halszószt, a cukrot, a pirospaprikát és az olajat, alaposan összekeverjük. A csirkemelleket falatnyi darabokra vágjuk, és a marináddal összeforgatjuk. Lefedve legalább 1 órát, de még jobb, ha egy éjszakát pácoljuk.
Sütés előtt a bepácolt csirkefalatokat meghintjük a liszttel, összeforgatjuk, és vízbe áztatott bambusznyársakra vagy hurkapálcára húzzuk. Lehetőség szerint grillen, de akár serpenyőben 1 evőkanál felforrósított olajon megsütjük, időnként megforgatva, oldalanként 3-4 perc alatt.
Ízlés szerint rizzsel vagy salátával, esetleg mindkettővel tálalhatjuk, aki szereti, egy kis extra csípős szószt is kínálhat mellé.